Президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия е предприела масирана вълна

...
Президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия е предприела масирана вълна
Коментари Харесай

Зеленски: Русия ни атакува с 90 ракети и 60 дрона през изминалата нощ

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че Русия е подхванала масирана вълна от смъртоносни нощни офанзиви против Украйна, употребявайки над 90 ракети и 60 дрона, създадени в Иран, в една от най-мащабните офанзиви в последно време, съобщи Агенция Франс Прес.


" През нощта имаше повече от 60 " Шахед " и съвсем 90 ракети от друг вид. Светът вижда задачите на съветските терористи допустимо най-ясно: електроцентрали и линии за доставка на сила, язовир, елементарни жилищни здания, даже тролейбус ", сподели той.

Министерството на вътрешните работи на Украйна заяви, че при ударите са починали минимум двама души и са ранени 14, а трима са в неопределеност.

" Всички наши служби сега вземат участие в ликвидирането на следствията от нападението. Използваме роботизирано съоръжение в рискови региони, с цел да сведем до най-малко пострадванията на спасителите ", съобщи то.

Зеленски за следващ път прикани за повече западни оръжия.

" Руските ракети нямат закъснения, за разлика от пакетите с помощи за страната ни. При " Шахед " няма колебливост, както при някои политици. Важно е да се разбере цената на закъсненията и отлагането на решенията ", съобщи Зеленски.

" Нуждаем се от противовъздушна защита, с цел да защитим хората, инфраструктурата, домовете и язовирите. Партньорите ни знаят тъкмо какво е належащо. Те несъмнено могат да ни поддържат... Животът би трябвало да бъде предпазен от тези нечовеци от Москва ", добави президентът.

Един от ударите прекъсна един от двата електропровода, захранващи най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Югоизточна Украйна.

" В момента врагът прави най-мащабната офанзива против украинската енергетика напоследък ", съобщи министърът на енергетиката Герман Галушченко във Facebook, като добави, че обстрелът е извадил от строя " един от електропроводите, захранващи " електроцентралата в Запорожие.

Съоръжението, което е най-големият нуклеарен енергиен обект в Европа, беше завладяно от съветските войски в първите дни на войната, само че се зарежда от украински електропроводи.

" Ситуацията е извънредно рискова и рискува да провокира изключителна обстановка ", съобщи украинският оператор на атомна сила " Енергоатом ".

В случай, че последният електропровод бъде пресечен, централата ще бъде " на ръба на ново прекъсване на тока, което е съществено нарушаване на изискванията за безвредна употреба на централата ".

От началото на войната електроцентралата в Запорожие е претърпявала многократни спирания на електрозахранването, като се е прибирала към спешните дизелови генератори и системите за сигурност.

" В случай на тяхната щета ще възникне опасност от нуклеарна и радиационна повреда ", обявиха от " Енергоатом ".

Според губернатора на Запорожие 12 съветски ракети са блъснали района рано сутринта, разрушавайки няколко къщи и ранявайки незнаен брой хора.

" По първични данни 7 къщи са разрушени, 35 са развалени ", написа Иван Федоров в Telegram и добави, че има ранени хора.

Петро Андрюшченко, консултант на украинския кмет на град Мариупол, който е под съветски надзор от 2022 година, съобщи в Телеграм, че съветска ракета е блъснала тролейбус в хидроцентралата " Днепър ", също в Запорожие, като е умъртвила пътуващите в него цивилни.

Олександър Симчишин, кмет на западния град Хмелницки, разказа " ужасна заран " с вреди по инфраструктурата и жилищните здания.

" Има жертви и потърпевши измежду цивилното население ", заяви той в Телеграм.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че в района са починали двама души и са ранени 8.

Енергийни обекти бяха обект на съветски ракетни, безпилотни и артилерийски удари в голям брой градове в Украйна, в това число Харков, Запорожие, Виница, Хмелницки и Криви Риг.

" Целта е не просто да се нанесат вреди, а да се опитат още веднъж, както предходната година, да провокират огромен срив на енергийната система на страната ", акцентира министърът на енергетиката Галушченко. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР