Президентът Володимир Зеленски отстрани от длъжност вчера още 28 служители

...
Президентът Володимир Зеленски отстрани от длъжност вчера още 28 служители
Коментари Харесай

Зеленски отстрани още 28 служители на Службата за сигурност на Украйна

Президентът Володимир Зеленски в профил от служба през вчерашния ден още 28 чиновници на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), предадоха ДПА и АП.

В обичайното си вечерно видеообръщение Зеленски сподели, че решението визира личен състав на СБУ на друго ниво. Като цяло обаче " аргументите са сходни: незадоволителни резултати от работата ", означи той.

В неделя украинският президент в профил от служба началника на СБУ Иван Баканов и основния прокурор Ирина Венедиктова. Той се аргументира с недоволството си от обстоятелството, че над 60 чиновници на СБУ и прокуратурата са останали в територии, окупирани от Русия - нещо, което управляващите в Киев считат за изменничество.

Андрий Смирнов, заместник-началник на канцеларията на Зеленски, сподели, че близо пет месеца след началото на войната, продължава откриването на съветски шпиони в държавните институции.

Според анализатори обаче задачата на тези ходове е да бъде засилен контролът на украинския президент върху армията и службите за сигурност, които са ръководени от хора, назначени преди съветската инвазия на 24 февруари, отбелязва АП.

Иначе Баканов и Венедиктова са отдавнашни сътрудници на Зеленски. При това отстраненият началник на СБУ е другар от детинство на украинския президент, с който са израснали град Кривой Рог, в южната Днепропетровска област.

Много украински медии настояват, че същинската причина за отстраняването на Баканов е, че той не е работил в разузнаването и по тази причина не е имал престиж пред подчинените си, отбелязва ДПА. Той е управлявал телевизия, преди да се причисли към предизборната акция на своя другар Зеленски, който го сложи отпред на СБУ, откакто стана президент.

За краткотраен шеф на службата бе назначен Васил Малюк, който бе заместител на Баканов. Според медийни изявления Малюк е разкритикувал неотдавнашния арест на някогашен почитан чиновник на СБУ, който е упрекнат в държавна измяна, тъй като предоставял информация на Русия след началото на войната.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР