Президентът Владимир Путин ще трябва да плати висока цена, ако

...
Президентът Владимир Путин ще трябва да плати висока цена, ако
Коментари Харесай

Путин ще плати висока цена, ако превърне природния газ за Европа в оръжие

Президентът Владимир Путин ще би трябвало да заплати висока цена, в случай че „ въоръжи “ доставките на газ за Европа, защото напрежението сред Русия и Украйна продължава да пораства. Това съобщи пред CNBC енергийният специалист и зам.-председател на IHS Markit Дан Йергин.

По думите му по-вероятният сюжет е доставките на газ да бъдат прекратени заради принуждение в района, а не вследствие на потреблението им за извиване на ръце.

Путин би могъл да „ въоръжи “ естествения си газ и тогава Европа ще стартира огромната си битка. Но в случай че той го направи, това ще бъде извънредно нездравословно за бъдещия му пазар на естествен газ”, сподели още Йергин.

Русия обезпечава повече от 40% от природния газ в Европа, а европейските пазари на газ са свързани с мрежа от тръбопроводи, някои от които минават през Украйна. Йергин предизвести още предишния месец, че рецесията сред двете страни „ хвърля сянка “ над газовия пазар.

Кремъл е употребявал енергетиката като инструмент за практикуване на политически напън и преди. Споровете за цените на силата тормозят връзките сред Русия и Украйна още след разпадането на Съветския съюз през 1991 година, като Русия прекъсва доставките на газ за съседката си няколко пъти. Това се случи още веднъж през 2006 година, заради спор за цените и през 2014 година, откакто Русия анексира Крим. През 2009 година Москва още веднъж спря доставките на газ - този път за Европа през Украйна.

Напрежението сред двете страни в последните месеци провокира опасения от повтаряне на противозаконната анексия и окупация на Крим от Кремъл през 2014 година И макар че Москва неведнъж отхвърли тези изказвания, всяка борба има капацитета да дестабилизира целия район, като се има поради местоположението на Украйна, която разделя Русия и Европейски Съюз.

Енергийната рецесия провокира диалози сред политическите водачи на високо равнище. Вчера президентът Джо Байдън изрично съобщи, че природен газ няма да тече към Германия през съветския водопровод „ Северен поток 2 “, в случай че Москва разпореди инвазия в Украйна.

Какво общо има газопроводът на стойност 11 милиарда $ сред Русия и Германия с Украйна? Отговорът има общо с това по какъв метод Европа получава силата си.
От Русия до Германия
Тръбопроводът с дължина 1 200 км беше приключен през септември, само че към момента не е получил дефинитивно узаконяване от немските регулатори. Когато стартира да работи, той ще усили доставките на газ непосредствено от Русия до Германия.

Съединените щати, Обединеното кралство, Украйна и няколко страни от Европейския съюз се опълчиха на газопровода, откогато беше разгласен през 2015 година, предупреждавайки, че планът ще усили въздействието на Москва в Европа.

„ Северен поток 2 “ може да доставя 55 милиарда куб. м газ годишно. Това е повече от 50% от годишното ползване на Германия.
Енергетиката е политика
Енергията е главен политически проблем в Централна и Източна Европа, където доставките на газ от Русия играят основна роля в производството на електрическа енергия и отоплението на дома. Цените на природния газ към този момент са покрай рекордно високи в Европа, а спорът в Украйна може съществено да утежни обстановката за потребителите.

Като най-големия консуматор на газ, Германия се опита да задържи „ Северен поток 2 “ отвън световната политика. Но казусът стана неминуем, откакто Русия натрупа над 100 хиляди бойци покрай границата си с Украйна.

През последните месеци Русия отхвърли да употребява сила за оказване на напън върху Европа. Но Международната организация по енергетика упрекна Москва, че е съдействала за актуалната европейска газова рецесия, като доставя по-малко, в сравнение с би могла.

„ Северен поток 2 “ може да помогне за смяна на салдото на силите в Европа, когато става въпрос за сила. В момента Русия се нуждае от Украйна, защото огромно количество от газа, който продава на Европа, минава към останалата част от континента през страната.
Какво споделят основните играчи?
„ Северен поток 2 “ беше главен фокус на диалозите, когато немският канцлер Олаф Шолц посети Белия дом в понеделник.

Ако Русия нахлуе в Украйна, към този момент няма да има Северен поток 2 “, съобщи Джо Байдън по време на взаимната си конференция с Шолц.

От своя страна Олаф Шолц сподели, че Германия е подготвена да работи дружно със Съединените щати. Попитан съответно дали Германия е подготвена да спре тръбопровода, канцлерът сподели, че

са безусловно единни по въпроса ".
Могат ли Съединени американски щати да спрат „ Северен поток 2 “?
Американските чиновници дадоха да се разбере, че ще спрат „ Северен поток 2 “, в случай че Путин разпореди инвазия в Украйна, само че бяха доста малко съответни за това по какъв начин това ще бъде реализирано.

Обещавам ви, че ще го създадем “, закани се Байдън.

Оказва се, че глобите са един от евентуалните принадлежности.

Според Изследователската работа на Конгреса, Съединените щати са се насочили към газопровода със законодателство за наказания през 2017, 2019 и 2020 година През януари 2021 година администрацията на Тръмп даже наложи наказания на баржа за полагане на тръби, която „ Газпром” употребява за построяването на „ Северен поток 2 “.

Все отново тръбопроводът беше приключен, което повдига въпроси дали спомагателните наказания биха били ефикасни за неговото прекъсване.

Служители на Съединени американски щати допускат, че способността на администрацията да предотврати въвеждането на газопровода в употреба е лимитирана, даже и с спомагателни наказания “, пишат през декември анализаторите от Изследователската работа на Конгреса.

Несъмнено обаче Германия има доста по-голям надзор върху плана.
Гледката от Берлин и Москва
Русия съставлява повече от половината от вноса на газ в Германия, а връзката сред страните датира от десетилетия. Бившият канцлер Герхард Шрьодер се ангажира през 2000 година с последователното унищожаване на атомните електроцентрали в Германия. Политиката продължи и при неговия правоприемник Ангела Меркел.

Шрьодер също оказа помощ за организирането на договорката за създаване на първия газопровод „ Северен поток “, който върви паралелно на „ Северен поток 2 “, и пое работа като началник на комитета на акционерите малко след напускането на поста. Той беше номиниран предходната седмица за член на борда на „ Газпром”.

Руският газов колос е единственият акционер в „ Северен поток 2 “, само че 50% от общата стойност на плана се обезпечава от пет европейски енергийни компании, в това число Wintershall и Uniper от Германия. Другите финансови поддръжници са английската Shell (RDSA), Engie (ENGIY) от Франция и OMV (OMVJF) от Австрия.

Германия е вложила в Русия през последните две десетилетия с вярата да „ модернизира страната и да докара до политическа смяна “, съобщи Улрих Шпек, старши помощник в Германския фонд Маршал.

Сега всички тези стопански връзки стават геополитически проблематични и Германия би трябвало да преразгледа отношението си към Русия “, сподели още Шпек по време на панелна полемика в института Хъдсън.

Според Кадри Лийк, помощник в Европейския съвет по външни връзки, би било комплицирано от правна позиция за Германия да се откаже от „ Северен поток 2 “. Тя изясни, че смисъла на газопровода е „ изцяло пресилено “.

„ Путин може да желае „ Северен поток 2 “, само че не толкоз доста. Той несъмнено желае Украйна повече от този газопровод, тъй че това не е нещо, което можете да употребявате, с цел да възпирате Путин “, добави Лийк по време на панелна полемика, проведена от Фондацията на Карнеги.
Огромните последствия
Съединените щати и техните съдружници се надпреварват да изготвят проекти за изключителни обстановки, ако доставките на съветски газ бъдат задушени от спор в Украйна. Белият дом съобщи предишния месец, че беседва със страни и компании за увеличение на производството на газ. Те също по този начин се пробват да разпознават различни източници на синьо гориво, които биха могли да бъдат пренасочени към Европа.

Ние построяваме партньорство за енергийна сигурност със Съединени американски щати, което е на първо място за повече доставки на газ и за полутечен природен газ. Говорим с други различни снабдители, да вземем за пример Норвегия, за увеличение на доставките им на синьо гориво за Европа “, сподели в понеделник ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европа би се борила да оцелее без съветски газ, само че намирането на различни източници, съставлява голямо логистично предизвикателство.

Изграждането на нови тръбопроводи и уреди за втечняване на газ лишава години. А пренасочването на огромни количества от изкопаемото гориво в миг, когато световният пазар и транспортните мрежи към този момент са разтегнати, би изисквало съдействие от огромните експортьори на газ като Катар, които може да нямат доста място за маневриране.

Никос Цафос, енергиен специалист в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, сподели неотдавна за CNN Business, че дребните спирания на доставките ще изкривят, само че не и скапват системата.

Прекъсването на газовите потоци през Украйна е мъчително, само че управляемо. Пълното спиране на съветския експорт на сила обаче, би било пагубно. Няма метод Европа да размени тези размери по някакъв логичен метод “, заключи Цафос.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР