Президентът Владимир Путин предупреди днес Запада, че Русия е подготвена

...
Президентът Владимир Путин предупреди днес Запада, че Русия е подготвена
Коментари Харесай

Какво е ядреното въоръжение на Русия и защо имат три?

Президентът Владимир Путин предизвести през днешния ден Запада, че Русия е готова механически за нуклеарна война и в случай че Съединени американски щати изпратят войски в Украйна, това ще бъде тълкувано като основна ескалация на войната. 

Ето главните обстоятелства за съветския нуклеарен боеприпас.

Ядрена суперсила

Русия, която наследи нуклеарните оръжия на Съветския съюз, разполага с най-голяма наличност на нуклеарни бойни глави в света. Според Федерацията на американските учени (ФАУ) Путин има разполагаем към 5580 нуклеарни бойни глави, написа Българска телеграфна агенция. 

Около 1200 от тях са извадени от употреба, само че значително са в редовност, а към 4380 са на склад и са подготвени за изстрелване от стратегически системи с огромен обхват и от тактически нуклеарни установки с по-малък обхват, гласят данните на ФАУ.

От складираните бойни глави 1710 стратегически нуклеарни бойни глави са ситуирани, както следва: с към 870 от тях са въоръжени наземни балистични ракети, към 640 са сложени на балистични ракети за изстрелване от подводници, а евентуално 200 са разпределени в самолетни бази за тежки бомбардировачи, сочи бюлетинът на ФАУ.

Тези цифри значат, че Москва е в положение да унищожи света, и то няколко пъти.

По време на Студената война Съветският съюз доближи връхна точка в производството на нуклеарни бойни глави – към 40 000, а пикът на Съединени американски щати беше към 30 000.

Кога би се употребила тази нуклеарна мощ

Публикуваната през 2020 година нуклеарна теория на Русия показва изискванията, при които съветският президент би обмислил потреблението на нуклеарни оръжия: най-много в отговор на нахлуване, при което са употребявани нуклеарни оръжия или други оръжия за всеобщо заличаване, или при потреблението на стандартни оръжия против Русия, " когато самото битие на страната е застрашено ".

Модернизация

През 2022 година Съединени американски щати оповестиха в своя Преглед на нуклеарното разположение на силите, че Русия и Китай усилват и осъвременяват нуклеарния си потенциал и че методът на Вашингтон ще се основава на надзор върху оръжията, с цел да се избегне скъпоструваща конкуренция във въоръжаването.

" Докато заявките за нуклеарна мощност и словесните закани на Русия будят огромно безпокойствие, съветският нуклеарен боеприпас и обвързваните с него дейности не са се трансформирали доста спрямо нашата оценка от предходната година, като не броим настоящата рационализация ", се споделя в разбора на съветското въоръжение, изработен от ФАУ.

" Все отново в бъдеще броят на нуклеарните глави, които са на въоръжение в съветските сили със стратегическо предопределение, може да се увеличи, като се има поради, че ракетите с по една нуклеарна бойна глава биват заменяни с ракети с по няколко бойни глави ", демонстрира проучването на американските учени.

Ядрените опити

Путин сподели, че Русия ще обмисли осъществяването на тествания на нуклеарно оръжие, в случай че Съединени американски щати го създадат.

Миналата година той подписа закон за анулация на съветската ратификация на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (ДВЗЯО). Постсъветска Русия не е правила нуклеарни опити. Откакто Съветският съюз се разпадна през 1991 година единствено няколко страни са провеждали тествания на нуклеарно оръжие съгласно данните на Асоциация за надзор върху оръжията: последното тестване на Съединени американски щати е от 1992 година, на Китай и Франция – от 1996 година, на Индия и Пакистан – от 1998 година, а на Северна Корея – от 2017 година.  Изпитание на нуклеарно оръжие в Съветския съюз за последно е имало през 1990 година.

Договорът за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити беше подписан от Русия през 1996 година, а утвърден – през 2000 година. Съединени американски щати също го подписаха през 1996 година, само че към момента не са го утвърдили.

Кой натиска бутона за изстрелване на съветска нуклеарна ракета

Руският президент е този, който взима крайното решение за потребление на нуклеарно оръжие от Русия.

Така нареченото нуклеарно куфарче, или " Чегет " (по името на връх Чегет в Кавказ) е непрекъснато у президента на Русия. Смята се, че такива куфарчета имат също съветският министър на защитата, понастоящем Сергей Шойгу, и началникът на генералния щаб на съветската войска – пост, заеман сега от Валерий Герасимов.

По създание куфарчето е средство за връзка, което свързва президента с неговото висше военно управление, а оттова – с ракетните войски, чрез строго секретна електронна система за ръководство и надзор, наречена " Казбек ". Тя пък поддържа друга система, наречена " Кавказ ".

През 2019 година съветският ефирен канал " Звезда " излъчи фрагменти на едно от нуклеарните куфарчета на Русия (поне по този начин разгласи телевизията), снабдено с величествен брой бутони. В бранша от клавиатурата, наименуван " Команди ", се виждат два бутона – бял за " Стартиране " и червен за " Отмяна ". Според " Звезда " куфарчето се задейства със специфична флашка. 

Ако Русия сметне, че е застрашена от нахлуване със стратегическо нуклеарно оръжие, президентът издава по линия на връзката сред куфарчетата директна заповед за изстрелване до командването на генералния щаб и до аварийните командни пунктове, които държат нуклеарните кодове. Подобни заповеди доближават бързо посредством разнообразни информационни системи до подразделенията на стратегическите ракетни войски, които по-късно изстрелват ракети към Съединени американски щати и Европа.

При дефинитивно удостоверение за нуклеарно нахлуване Путин може да задейства системата от последна инстанция " Периметър ", наричана в Съединени американски щати " Ръката на мъртвеца ": в действителност компютри вземат решение по кое време ще бъде Денят на Страшния съд. Контролна ракета би означавала заповед за нуклеарни удари, осъществявани от целия голям нуклеарен боеприпас на Русия.

(от БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР