Президентът Владимир Путин гласува рано сутринта в сградата на Руската

...
Президентът Владимир Путин гласува рано сутринта в сградата на Руската
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Президентът Владимир Путин гласоподава рано сутринта в постройката на Руската академия на науките в столицата.

Още по тематиката
Вечерни вести: Западът се сплоти против Русия поради отровения разузнавач, а Словения и Словакия имат премиерски земетресения

И още: Безработицата е паднала до 6.2% през 2017 г.; Тръмп избра закостенял медиен анализатор от CNBC за основен стопански консултант
15 мар 2018
Вечерни вести: Лондон разгласи наказания против Русия, а плажове отново отидоха при компании на ВИС, СИК, Доган, Валентин Златев

И още: Почина световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг; Нова държавна компания и фонд ще се грижат за рисковите язовири; Европейски Съюз задвивжва втори пакет от 3 милиарда евро за Турция поради бежанците
14 мар 2018
Вечерни вести: Софийският градски съд към този момент остава без ръководител, а коремното на президента се трансформира в топ вест

И още: Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ е новият държавен секретар на САЩ; Машините движат българския експорт през 2017 г.; Словакия е все по-близо до предварителни избори
13 мар 2018 През уикенда в съвсем цяла Европа имаше ураганни ветрове, които донесоха студено време и снеговалежи, само че вятъртът на смяната не се усети на Изток. В неделя Русия организира президенстски избори с предупреден край, които ще дадат нов шестгодишен мандат на Владимир Путин отпред на федерацията. След него той ще стане най-дълго управлявалият съветски или руски водач след Сталин. Ако има конспирация, тя е по-скоро какъв брой висока ще е изборната интензивност в страната. По данни към 17 часа московско време тя към този момент е над 50%.
Пак през уикенда китайският парламент преизбра Ли Къцян за министър председател на Китай, като единствено двама от 3000-те депутати не гласоподаваха за него. Парламентът преизбра и президента Си Цзинпин.

България също не беше подмината от неприятното време. Силният вятър безусловно е отнесъл къщи и има леко потърпевши хора от паднали керемиди във Враца, а пет села са без ток в община Пазарджик. Регионът влезе в новините и с изявлението на кмета Тодор Попов, който съгласно локалния вестник " Виделина " призовал своите съграждани да се гордеят от обстоятелството, че купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова е от техния град.

...

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА
Кои вести от събота и неделя си заслужава да се знаят

Русия контраатакува западните ограничения и обвинявания за отровения разузнавач във Англия

Русия разгласи за личност нон грата 23 английски дипломати, които в период от една седмица би трябвало да изоставен страната, заяви, че закрива генералното консулство на Англия в Санкт Петербург и приключва активността на Британския съвет в Русия. Това са контрамерките на Москва в отговор на решението на английския министър председател Тереза Мей да експулсира от Обединеното кралство 23 съветски дипломати по отношение на отравянето в Англия на някогашен съветски разузнавач и щерка му. Лондон упрекна Москва, че стои зад покушението против Сергей Скрипал и Юлия Скрипал, осъществено с бойно отровно вещество, основано в някогашния Съветски съюз.

Москва изрично отхвърля да има нещо общо, а също така през уикенда подхвана и контраофанзива, като " колоритната " говорителка на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна в събота няколко страни, че може да са най-вероятният източник на нервнопаралитичното вещество от групата " Новичок " - с изключение на Англия това можело да са Чехия, Словакия, Швеция или Съединени американски щати. Част от страните незабавно отхвърлиха. Захарова даже направи връзка сред случая " Скрипал " и сирийския въпрос, като съобщи, че Западът се пробва да отвлече вниманието от своите дейности в Сирия, където " работи в тясна съгласуваност с въоръжената съпротива ".

Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал на среща в Брюксел идната седмица, евентуално на 22 или 23 март.

Договорът за поддръжка на МиГ-29 събира от ден на ден рецензии

Атлантическият съвет в България предизвестява за нарушавания в процедурата на Министерството на защитата, която води към сключване на контракт за ремонт на старите изтребители МиГ-29 в Русия. Според организацията, която сплотява военни експерти и общественици, " доста от текстовете и измененията в хода на процедурата оставят съществени подозрения за ангажименти сред двете страни ". Договорите са на стойност до 81.5 млн. лева без Данък добавена стойност, а в случай че би трябвало да се направи освен обслужване, само че и същински ремонт, към тях би трябвало да се прибавят разноски за още над 230 млн. лева

Междувременно командирът на авиобаза " Граф Игнатиево " бригаден военачалник Иван Лалов съобщи пред БНР, че даже да се извърши ремонтът на изтребителите, " не съм оптимист, че може да летят до 2028-2030 година ".

Тази седмица министърът на защитата Красимир Каракачанов би трябвало да завърши подписването на рамково съглашение, откакто изтече 10-дневният период за обжалване на избора за победител пред Комисията за защита на конкуренцията. За реализатор на всички ремонтни работи по българските изтребители през идващите 4 години бе посочена съветската военна корпорация РСК МиГ. Тя беше и единственият позволен участник в " конкуренцията ".

Ключова комисия в английския парламент желае по-дълъг Brexit

Ключова комисия в Народното събрание на Англия декларира, че Лондон би трябвало да обмисли разновидността за по-дълъг развой на излизане от Европейски Съюз. Причината е, че страната " може би няма да има задоволително време ", с цел да се контракти съглашение с Брюксел преди избраната дата за Brexit. Тезата е застъпена в отчет за напредъка на договарянията, оповестен в неделя, оповестява Reuters. По проект Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз на 29 март 2019 година, а договарянията за бъдещото комерсиално съглашение с Европейски Съюз би трябвало да приключат до октомври тази година. Депутатите от комисията оферират удължено участие в съюза и временен интервал от към 2 години, който също да може да бъде продължен.

В отчета се показва, че е реализиран " дребен прогрес " по основни въпроси, в това число и за това по какъв начин да се поддържа отворена граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit. Поддръжниците на излизането на Англия от Европейски Съюз считат, че комисията се пробва да спре процеса. Междувременно стопанската система на Острова усеща негативи от антиевропейския избор, а прогнозите са тя да нарасне с най-бавния ритъм в Г-20 през 2018 година

Сняг скова Англия

Докато в България мина съвсем ураганен вятър и стихия в събота и аргументи тук-там обилни вреди като отнесени покриви, съборени елетрически стълбове и други, зимата подсети за себе си с цялостна мощ и във Англия през уикенда. На доста хора се наложи да освобождават колите си от хватката на снега при неотслабващ вятър. Кадърът е от Колвил. Лошото време сътвори огромни усложнения и на летищата на Острова, където редица полети закъсняваха, а други бяха анулирани. Тъй като неприятното време и мощният снеговалеж към момента не са си тръгнали, не е изключена опцията за анулация или отсрочване на полети от и за летище " Хийтроу ", осведоми посолството на България в Лондон и предлага на пътуващите да ревизират информация за полетите авансово.

[Reuters]

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА
Събитията, които ще следим в идващите дни

Колко са непознатите вложения в България през януари

Какво ще се случи? В сряда Българска национална банка (БНБ) ще разгласява предварителните данни за директните задгранични вложения в България през януари. През 2017 година да вземем за пример вложенията надвишават 900 млн. лева, или с 36.7% равнището от миналата година. Над половината от привлечения капитал е под формата на дългови принадлежности, които са белег за краткосрочни ползи.
Защо е значимо? Макар че данните ще претърпят няколко проверки до определяне на финалната стойност, предварителната статистика дава обща визия за задграничните инвестиции в страната.

Чакат се номинации за членове на антикорупционната комисия

Какво ще се случи? 23 март, петък, е крайният период по закон, в който Народното събрание избира заместник-председател и членове на новата антикорупционна комисия. Номинациите би трябвало да дойдат от новоизбрания ръководител Пламен Георгиев.
Защо е значимо? Новата антикорупционна комисия има големи пълномощия да проверява всеки български жител, без на процедура да има сериозен надзор върху работата й.

Г-20 разисква в Буенос Айрес какъв брой резистентен е световният напредък
Кристин Лагард

[Reuters]
Какво ще се случи? Финансовите министри и централни банкери на Групата на двайсетте най-развити страни ще се срещнат идната седмица в аржентинската столица Буенос Айрес. Основната тематика на срещата на 19 и 20 март е устойчивостта на международния стопански напредък.
Защо е значимо? В четвъртък шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард уточни, че към момента съществуват опасности от спад. В публикацията, която беше оповестена на уеб страницата на МВФ, Лагард предизвести още и за рисковете от комерсиалните войни и потребността от регулации на цифровите валути. Очаква се тези тематики да бъдат също предпочитани по време на срещата на високо равнище.

.....

OUT-OF-OFFICE
Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица

Гурме кино
21-29.03

Двадесет и второто издание на " София филм фест " продължава до края на месеца, а наред с всички други мощни заглавия идната седмица стартират прожекциите и на тематичната секция " Кино гурме ". Документалната селекция включва три кино лентата: " Звезди " Мишлен ": Приказки от кухнята " (2017), с който надникваме зад кулисите на световноизвестните награди, " Пътят на виното " (2010) - предлага среща с един от най-известните винени специалисти в света - уругваеца Чарли Артураола, и " Богините на храната ", който ни среща с най-хубавите дами шеф-готвачи. Още два игрални кино лентата допълват програмата: класиката от 2001 година " Шоколад " и новият израелско-германски филм " Пекарят " ( 2017). Цялата стратегия на феста е тук.

Конференция
21.03

Третата годишна конференция " Успешни тактики за електронна търговия " се концентрира върху най-важните трендове и развиването на нововъведенията в електронната търговия и цифровото извършване на покупки, като тази година ще даде нов многостранен взор върху цифровото и онлайн извършване на покупки. В " София ивент център ", от 9.00 до 15.00 ч. регистрация на https://events.economedia.bg>

Театър
22 и 24.03
Премиера на постановката " Зимата на нашето неодобрение " по романа на Джон Стайнбек. Драматургичната версия е на Юрий Дачев, а режисьор е Бина Харалампиева. Ролите са поверени на Илка Зафирова, Светлана Янчева, Христо Мутафчиев, Иван Петрушинов, Малин Кръстев, Асен Блатечки и други Малък градски спектакъл " Зад канала ", 19.00 ч., билети онлайн: http://www.theater.bg/

Още кино
До 25.03

" София филм фест " гостува и в Пловдив, като специфичен посетител в града ще бъде признакът на самостоятелното американско кино Ейбъл Ферара и неговият " Кралят на Ню Йорк ", едно от най-значимите проучвания на тематиката за насилието в американското кино. Сред значимите заглавия на феста са българският " Радиограмофон ", " Другият ухажор ", " Нелюбов ", " Търсач на удоволствия ", " Потапяне ", " Проектът " Флорида ", " Невидима нишка ". В " Лъки Дом на киното ".

Изложба
до 29.04

Екзотични риби в над 20 аквариума, измежду които риба-въже, китайски император, растителноядна пираня, риба-лъв, към този момент плуват във краткотрайната галерия " Подводен свят ". В " Музейко ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР