Президентът Ухуру Кениата получи вота на избиратели, след края на

...
Президентът Ухуру Кениата получи вота на избиратели, след края на
Коментари Харесай

Одинга твърди за масови измами на изборите в Кения

Президентът Ухуру Кениата получи вота на гласоподаватели, след края на изборите в Кения през днешния ден. Опозиционният водач Райла Одинга декларира, че хакери са разрушили компютърните системи на изборната комисия, което е довело до всеобщи измами, оповестява Ройтерс.

Избирателната комисия съобщи, че процесът на гласоподаване е свободен и обективен и проверява дали компютърна система е била хакната или не.

Коментарите на Одинга провокират безпокойствие за резултатите в Кения, която е водещата стопанска система в Източна Африка и районен център.

 Общи избори в Кения
Общи избори в Кения

Битката на президентския избор главно е сред Кенята и Одинга

Говорейки на конференция, Одинга прикани последователите си да останат спокойни, само че добави: " Аз не управлявам хората ". Неговият заместител Калонзо Мусиока също прикани за успокоение, само че съобщи, че опозицията може да призове за неуточнени " дейности " на по-късна дата.

Сайтът на изборната комисия сложи Кениата отпред. Той има 55,1 % от гласовете, преброени са 44 % за Одинга - марж от близо 1,4 милиона гласа, при повече от 80 % от изборните секции.

Одинга разгласява на Туитър своя лична оценка, като декларира, че има 8,1 милиона гласа против 7,2 милиона за Кениата.

Местните наблюдаващи на изборите настояват, че паралелното им броене не е приклчючило, както и самото гласоподаване, тъй че не са в положение да поддържат или опровергаят изказванията на Одинга. Мисията на Европейски Съюз за наблюдаване на изборите отхвърли да разяснява.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР