Президентът трябва да свикне, че живеем в парламентарна, а не

...
Президентът трябва да свикне, че живеем в парламентарна, а не
Коментари Харесай

Стойчо Стоев: Президентът трябва да свикне, че живеем в парламентарна, а не в президентска република

Президентът би трябвало да свикне, че живеем в парламентарна, а не в президентска република. Това съобщи политологът Стойчо Стоев пред " Фокус "  по тематиката за връзките сред президента и държавното управление.

" Управляващото болшинство ще прегласува съответните законови разпореждания, с които няма да се желае повече утвърждението от президента и ще се смени основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Президентът би трябвало да свикне, че в България живеем в парламентарна, а не в президентска република. Този въпрос ще бъде решен в обозримо бъдеще и то не в посока президента, а назад “, безапелационен бе Стоев.

Политическият анализатор счита, че държавното управление и президентската институция няма да съумеят да намерят метод да работят взаимно.

" Премиерът сподели, че е задоволително диалогичен. Президентът е безусловно недиалогичен. Досега Радев не е показал податливост за разговор, с който и да било. За последните 7-8 години, откогато заема тази служба, той не е влизал в връзки с някого, който не му е другар “, сподели още той.

Стоев изясни, че най-вероятно Народното събрание ще отнеме и пълномощията на президента по отношение на назначението на управленията на службите.

" Президентът ще бъде разтоварен от отговорностите, които има за назначението на шефовете на службите. Не е работа на президента да прави това. Ще бъде изменена Конституцията, в случай че би трябвало “, счита политологът.

Според Стоев началниците на службите би трябвало да бъдат избирани деликатно и посредством координиране на няколко нива, а не да бъдат " държани хора непременно “.

По тематиката за промяната на националния празник политическият анализатор съобщи, че този спор се води от доста години. В последните месеци обаче въпросът поляризира жителите и това постанова неизбежни дейности.

" Поради плуралистичния темперамент на Народното събрание там има доста огромно посланичество на най-различни групи от обществото, които сега са в ръководещо болшинство, а то е споделило какво ще направи. Самият президент го подтиква да бъде по-радикално в дейностите си, тъй като той доста остро заема позиции, които отклоняват България от цивилизационния избор, който тя е направила “.

Според него въпросът " за “ или " срещу “ промяната на националния празник може да бъде решен и посредством референдум, стига той да се провежда по отношение на законите в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР