Президентът трябва да си избере коя роля ще играе -

...
Президентът трябва да си избере коя роля ще играе -
Коментари Харесай

Овчаров: Президентът трябва да си избере коя роля ще играе

Президентът би трябвало да си избере коя роля ще играе - дали ще е медиатор сред партиите или ще основава спорове. Това коментира членът на Националния съвет на Българска социалистическа партия Румен Овчаров в предаването " Опорни хора " на Bulgaria ON AIR.

" ГЕРБ извънредно лековерно и много самонадеяно повярваха, че изборът на Вежди Рашидов за ръководител ги е върнало на политическата сцена и те могат да се върнат във властта напряко през парадния ход на бял кон. Затова подходиха с лек макиаж, изваждайки напред проф. Габровски ", уточни той. 

Той добави, че без действителни отстъпки и стъпки към смяна на избрани системи в България, ГЕРБ няма по какъв начин да се върнат във властта. Според него " Продължаваме промяната " също са сбъркали концепцията, защото, по неговите думи, програмни заявления прави държавно управление, което има зад тила си болшинство или министър-председател.

Социалистът уточни, че в актуалната обстановка би трябвало да се промени концепцията за сформиране на работещ кабинет. Според него е належащо да се дефинират съответни задължения, основни цели и съответни периоди за работа. Сред тематиките, по които би трябвало да има съгласие, са Планът за възобновяване и резистентност, бюджетът, смяна в правосъдната система, счита Овчаров.

" Тук ролята на ГЕРБ е доста значима, тъй като, в случай че те се съгласят, ще стане ясно дали Политическа партия и Демократична България в действителност желаят смяна в правосъдната система ", разяснява той и добави, че казусът в правосъдната система е основан от тандема Цацаров-Борисов.

Той уточни, че президентът не е непряк наблюдаващ, а действителен участник в събитието по сформиране на кабинет.

  " Освен всичко друго, той е посредник, той би трябвало да оказва помощ на партиите да се схванат, а не да основава спорове, които пречат на разбирането. Трябва да си избере коя роля ще играе. Усещането му, че е популярен и непреклонен, ще му изиграе доста неприятна смешка ", разяснява Овчаров.

Според Румен Овчаров наложително би трябвало да се отвори Планът за възобновяване и резистентност и да се преработи частта за затваряне на въглищните централи.

" Това е цялостна нелепост и неразбирателство. Няма да ставам съдник кой е взел решението, само че това е следващото закононарушение по пътя. Трябва най-малко да се опитаме да предоговорим тази част от проекта с Европейски Съюз. Политици мият гузната си съвест и несръчност с енергетиката на България ", сподели социалистът.

" Спряхме първи до четвърти блок, в случай че те работеха, до момента щяхме да сме произвели към 40 милиарда лв. от тях. Получихме ли 40 милиарда лв. за тези години от Европейски Съюз? Трябва да стартираме да си вършим сметката ", сподели още той.

Овчаров счита, че хората, които ръководят, сякаш защитавайки ползите си, на процедура вършат нелепости, с които тотално отстраняват ползите на България.

" Ето, в този момент подписахме контракти за доставка на свежо нуклеарно гориво. Служебно държавно управление с мандат от няколко месеца поема ангажимент за 10-годишни доставки. На някой от така наречен специалисти в министерството, в АЕЦ " Козлодуй ", в Президентството не му ли пристигна на разум да ревизира докога са лицензите на 5-и 6-и блок?

Те имат лиценз до 2027 и 2029 година, той не може да бъде удължен без мнение ", разяснява Румен Овчаров.

" Един милиард платихме към този момент повече за природен газ, в този момент се слагаме в състояние, че след 5 години можем да нямаме атомна централа ", изясни социалистът.

" В момента един руснак е зам.-управител на АЕЦ, един поляк е шеф по сигурността на АЕЦ. България ръководи 50 години атомна енергетика, няма ли българи, които да ръководят? Как ги избрахме тези двамата? Защото са послушни на някого? Докога? ", попита Румен Овчаров.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР