Президентът трябва да подпише указа за освобождаването на главния прокурор

...
Президентът трябва да подпише указа за освобождаването на главния прокурор
Коментари Харесай

Кирил Петков: Ще е огромна грешка Радев да бави указа за Гешев

Президентът би трябвало да подпише указа за освобождението на основния прокурор Иван Гешев незабавно.

Това разгласи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков по Нова тв във вторник заран.

Попитан за това дали счита, че Румен Радев ще се бави, каквито предположения вече се чуха, той отговори:

" Това би било голяма неточност. Той би трябвало да даде указа за освобождението на Иван Гешев от поста основен прокурор до края на седмицата, в случай че не се пробва да излезе от действителните си пълномощия. "

Според Петков вчерашното гласоподаване във Висш съдебен съвет е „ добра стъпка ”. „ Този човек не е за тази позиция. Но би трябвало да продължим ”, добави. 

„ Какво се случи през вчерашния ден? Когато преди година и половина заложихме Механизъм за следствие на основния прокурор, хората не му обърнаха доста внимание. Тази начална промяна беше засята тогава и тя стартира да провокира разнообразни динамичности – минахме през Венецианската комисия, Европейска комисия сподели, че това е доста значимо, стана изискване да си получим парите по ПВУ. Това сътвори спор в цялата система, тъй като основният прокурор не искаше тази промяна да се случи. Той мислеше, че това ще е против него, тъй като най-вероятно има защо да се тормози. Ние вкарахме доста по-рано промяната, която даде резултат през днешния ден. "

„ Акцентирам какъв брой е мудна смяната и тя се случва през институционалност. Трябва да продължим по същия метод ”, счита той.
Комисията за имунитетите нямало да се бави
Вчера Гешев публично внесе искане за събаряне на имунитета и на самия Петков. Днес депутатът още веднъж удостовери, че ще се прави комисия, която да преглежда всяко сходно искане на към момента основния прокурор.

По уверенията му тази комисия нямало да бъде ръководена нито от ПП-ДБ, нито от ГЕРБ. Заседанията ѝ ще бъдат открити.

" Искаме да се осветлят всички документи, за всички претенции за имунитети. Правим комисията с ясното схващане, че тя не бави процеса или брани депутатите. Трябва да има бистрота ", разгласи той.

Като повтори оповестеното си към този момент желание, че самият той ще си даде имунитета преди комисията да се произнесе по неговия случай.

" В зала ще предложим да се измисли механизъм, по който оглавяващият я няма спор на ползи. Който и да я ръководи, ние ще настояваме за цялостна бистрота ", сподели уклончиво Петков на въпрос дали може да вземем за пример Делян Пеевски да оглави, той не е от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ.

Той препотвърди желанието да се върви към премахването на института на основния прокурор.

Петков беше повече от колеблив и по въпроса за идната вълна от кадрови предопределение - и на регионалните шефове, които заедно и демонстративно подадоха оставки през вчерашния ден, и в регулаторите. Щяло да се търсят общественици.

" Решихме и ние, и ГЕРБ, че няма да слагаме политически лица. Ще търсим общественици. Всеки от нас в този момент търси най-хубавите претенденти ", сподели той като отхвърли да има партийни квоти, по които ще се разпределя властта в областите.

Това се отнасяло и за регулаторите. " Всеки от нас би трябвало да отстъпи ", сподели той във връзка с ГЕРБ.
Промяната в службите - от ДАНС
Първата промяна на шефове на служби ще е в ДАНС, стана ясно от думите на Петков във вторник заран.

" Най-важната работа, от която би трябвало да се почне смяната, е ДАНС. Проблемът там е от години ", твърди той като отхвърли да било акт на възмездие поради изказването на шефа на организацията пред Народното събрание. 

" Вярвам, че промяната в службите е идната огромна промяна, която би трябвало да се случи. Има голяма работа там да се прави. ще предложим в незабавен порядък смяна в закона, тъй че шефовете на службите да бъдат избирани благодарение на държавното управление и Народното събрание. Вярвам, че Народно събрание е органът за одобряване на тези длъжности, а не президентът ", сподели още Петков.
Помощта за Украйна
" Няма да пратим нито един български боец да се бие в Украйна. Това е цялостна неистина. Виждам, че " Възраждане " тиражира тази подправена вест ", още веднъж сподели Петков.

" Това, което може да помогнем на Украйна с българската оръжейна промишленост, ще го създадем. Това не е единствено помощ за Украйна, а и за националната ни сигурност ", добави той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР