Президентът трябва да насрочи поредната среща с парламентарно представена партия.

...
Президентът трябва да насрочи поредната среща с парламентарно представена партия.
Коментари Харесай

Политологът Теодора Йовчева: Продължаваме промяната" са в патова ситуация. Ако върната неизпълнен мандата, тогава рискуват от електорална гледна точка. Ако го изпълнят и ГЕРБ го подкрепи, тогава се поставят в зависимост

Президентът би трябвало да насрочи следващата среща с парламентарно показана партия. Това е основен детайл и от процедурата по връчване на първия мандат.
 
Проучване на " Галъп " сочи, в случай че в този момент се проведат избори, съотношението на силите в Народното събрание ще е съвсем същото. 56% от интервюираните желаят да има държавно управление, въпреки и компромисно. Едва 26% избират нови избори.
Самите съществени играчи не са наясно дали ще има държавно управление, изясни пред БНР политологът Теодора Йовчева.
 
" Започва да назрява такава концепция. Има омекотен звук и осъществяване на срещи. Проучването на " Галъп " сочи още, че като се изключи Демократична България и " Възраждане ", електоратът на останалите партии желае да има държавно управление. При някои партии, като ГЕРБ, това очакване е при 80% от гласоподавателите ".
 
Важно е кой ще е отговорен, в случай че се стигне до нови избори, уточни тя:  " Тези срещи могат да бъдат прегледани като обезщетителен механизъм на фона на поляризираната и изострена изразителност от преди изборите и малко след тях. Така се приготвя средата за едно вероятно образувано на ръководство след нови избори или с третия мандат ".
 
На този стадий не е ясно по какъв начин ще се действа с бюджета, подсети Йовчева. " На консултациите при президента това е една от главните линии. Те не играят ролята на терен за съставяне на държавно управление, а за реализиране единодушие по базови въпроси, като този за бюджета ".
 
Разривът на Българска социалистическа партия с сътрудниците от последното постоянно държавно управление към този момент е огромен, означи още политологът и добави, че за нова коалиция е мъчно да се приказва на този стадий.
 
" Малко евентуално е нещо да се случи с първия мандат. С втория ще бъде забавно, тъй като имаме тезата за поддръжка от ГЕРБ. " Продължаваме промяната " са в патова обстановка. Ако върната несбъднат мандата, тогава рискуват от електорална позиция. Ако го изпълнят и ГЕРБ го поддържа, тогава се слагат според от главния си конкурент ".
 
Най – огромната пауза може да бъде направена сред втория и третия мандат, посочи политологът.
" При третия мандат отговорността няма да бъде толкоз ясна на мандатоносителя. " Български напредък " и Демократична България имат максимален късмет да създадат държавно управление. Те са допустими за множеството обединения. С третият мандат има най-голяма опция да се сформира държавно управление ".

Ако ГЕРБ и Политическа партия гласоподават дружно, те ще би трябвало да дават пояснения пред гласоподавателите си, подсети тя. " Особено пред тези на Политическа партия. Основната мотивация за тях е опълчването на статуквото ".
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР