Президентът Тръмп и търговската война с Китай оставиха своя отпечатък

...
Президентът Тръмп и търговската война с Китай оставиха своя отпечатък
Коментари Харесай

Уолстрийт отново в шок от Тръмп

Президентът Тръмп и комерсиалната война с Китай оставиха своя отпечатък върху търговията на всички пазари.

Уолстрийт също беше обиден от изключителната динамичност на новините, като седмицата завърши със мощни разпродажби на акции.

Търговията преди този момент мина при относително слаба интензивност, каквато можеше да се чака за втората половина на август. Този път повода за изчаквателната позиция на вложителите стана плануваната за края на седмицата среща на централните банкери в Джаксън Хол, от която се очакваше повече изясненост за понижаването на лихвите в Съединени американски щати. Инвеститорите оценяваха известни шансове за по-силно понижение на лихвите, а точно от 50 б.п. при базов сюжет от двойно по-ниска стъпка. Вероятността за по-голяма стъпка на понижение на идващото съвещание през септември беше съвсем напълно заличена, когато излезе стенограмата от предходната среща на банкерите. Те разясняват и опциите за спомагателни тласъци, което да поддържа стопанската система при нулеви лихви, само че към този момент единствено като проучване на подобаващите принадлежности за паричната политика в бъдеще. Коментарите на банкерите преди срещата в Джаксън Хол, както и квалифицираната авансово тирада на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл, поддържа тези упования. Пазарът на облигации, обаче, не даде сигнал, че има вяра на централните банкери.

Цените на акциите потеглиха нагоре, като очевидно вложителите желаеха да чуят положителни вести за стопанската система. Те получиха удостоверение, че има нужда единствено от краткосрочно нагласяне на лихвените проценти, което да поддържа дълготрайните вероятности за напредък. Акциите реагираха в началото със спад, само че последван от придвижване нагоре и следващ несполучлив опит на показателя S&P 500 да преодолее значимото ниво от 2930 пункта. Спадът, който последва в петък, се дължеше на комерсиалната война на Тръмп и ожесточаването й след реакцията на Китай и слагането на мита върху импорт от Съединени американски щати. Тръмп реагира в следствие, като също разгласи за повишение на мита и най-много с апел американските компании да изоставен Китай. Индексите в Съединени американски щати изгубиха близо 3% в последвалата сесия. Перспективите за утежняване на световната стопанска система уплашиха вложителите и още веднъж демонстрираха, че пазарът на облигации се ориентира доста по-добре в обстановката. Очакванията за криза последователно нарастват, а апелите на Тръмп за намаляване на лихвата със 100 б.п. последователно стартират да плашат вложителите.

Уолстрийт стартира новата седмица с напредък, подбуден от мненията на Тръмп, че китайските управляващи са се обадили по телефон с апел за усмиряване на обстановката. Това върна очакванията за преустановяване на комерсиалната война и качи показателите в понеделник. Но пазарът последователно трансформира отношението си към икономическия напредък и рисковете от криза, тъй че не е ясно, до какъв брой следващото вербално избавяне на Уолстрийт ще има резултат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР