Президентът Тайип Ердоган призова турците да загърбят различията си и

...
Президентът Тайип Ердоган призова турците да загърбят различията си и
Коментари Харесай

„Векът на Турция“: Ердоган се закле и загатна промени в икономическата си политика

Президентът Тайип Ердоган прикани турците да загърбят разликите си и да се съсредоточат върху бъдещето, когато встъпи в служба за нов петгодишен мандат в събота. Турският президент постави клетва на гала в Народното събрание в Анкара и по-късно назова нов кабинет, чийто състав алармира за смяна на посоката в икономическата политика, в това число завършек на ерата на ниски лихвени проценти.

Ще прегърнем всичките 85 милиона души, без значение от техните политически възгледи. Нека оставим настрани недоволството от изборния интервал. Нека потърсим способи за помиряване “, сподели Ердоган на церемонията по встъпването в служба.

„ Заедно би трябвало да гледаме напред, да се фокусираме върху бъдещето и да се опитаме да кажем нови неща. Трябва да се опитаме да изградим бъдещето, като се поучим от грешките от предишното. “

Турският президент разгласи извоюваните от него избори за начало на „ века на Турция “ и разказа този интервал като време на разцвет.

На церемонията участваха високопоставени чиновници, в това число генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, венецуелският президент Николас Мадуро и унгарският министър председател Виктор Орбан. На церемонията присъстваше и президентът на България Румен Радев.

По-рано, прочитайки клетвата, Ердоган се зарече да пази независимостта и целостта на Турция, да съблюдава Конституцията и да следва правилата на Мустафа Кемал Ататюрк, създател на актуалната световна република.

Най-дълго управлявалият водач на Турция Ердоган завоюва 52.2% поддръжка на втория тур на 28 май. Изборната му победа се опълчи на множеството изследвания на публичното мнение и пристигна макар рецесията с разноските за живот, за която се смяташе, че е навредила на вероятностите му.

Новият мандат ще разреши на Ердоган да следва все по-авторитарната политика, която поляризира страната, членка на НАТО, само че укрепи позицията ѝ на районна военна мощ.

Президентът на Турция Тайип Ердоган назначи в събота някогашния министър Мехмет Шимшек за министър на финансите.

Шимшек беше високо оценен от вложителите, когато беше министър на финансите и вицепремиер сред 2009 година и 2018 година

Назначаването му може да означи отклоняване от години на неортодоксална икономическа политика при Ердоган, която включваше придържане към ниски лихвени проценти макар високата инфлация и тежкия държавен надзор върху пазарите.

69-годишният Ердоган стана министър-председател през 2003 година, откакто неговата партия завоюва изборите в края на 2002 година след най-тежката икономическа рецесия в Турция от 70-те години на предишния век.

През 2014 година той стана първият национално определен президент на страната и беше определен още веднъж през 2018 година, откакто обезпечи нови изпълнителни пълномощия за президентството на референдум през 2017 година

Президентските избори на 14 май и балотажът на 28 май бяха основни, като се има поради, че опозицията беше уверена, че ще смъкна Ердоган и ще обърне доста от политиките му, в това число предлагайки внезапно повишение на лихвените проценти за противопоставяне на инфлацията, достигаща 44% през април.

В речта си след успеха на изборите Ердоган сподели, че инфлацията е най-спешният проблем за Турция.

Анализатори споделиха, че в случай че актуалните политики продължат, стопанската система се насочва към разтърсвания поради изчерпаните задгранични запаси, разширяващата се скица за предпазени депозити, подкрепяна от страната, и неконтролираните инфлационни упования.

Лирата претърпя серия от сривове през последните години и доближи историческо дъно за всички времена в дните след вота.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР