Президентът Стоянов и Олена Коцева, която получи голямата награда за

...
Президентът Стоянов и Олена Коцева, която получи голямата награда за
Коментари Харесай

Президентът Петър Стоянов връчи наградите за гражданска доблест и доброта в помощ на украинския народ

Президентът Стоянов и Олена Коцева, която получи огромната премия за повсеместен принос
Наградите за гражданска героизъм и човешка добрина в помощ на украинския народ, концепцията за които се роди през лятото на 2022 година от общественици и културни дейци под егидата на президента Петър Стоянов, през днешния ден бяха връчени в Аулата на Нов Български университет (НБУ).

„ Доброволците, които се притекоха на помощ на украинските бежанци още в първия ден на войната, са почтени за почитание и откровено удивление. Те оказват помощ да се култивира взаимност и възприятие за отговорност към по-слабите. Тези български мъже и дами евентуално избират да останат анонимни и нямат потребност от награди. Като общество обаче ние имаме нужда да ги получат, с цел да окуражим образеца им “, сподели президентът Петър Стоянов на церемонията по връчване на първия по рода си приз за гражданска героизъм и човешка добрина в поддръжка на украинския народ.

Според него тематиката за базовия морал и инстинкта към положителното би трябвало да бъде в основата на всичко, в това число на политиката. „ Всеки ден произвеждаме отрицателни вести, а от време на време даже по няколко пъти дневно. Затова е значимо позитивните начинания и образци да не остават в периферията на публичното внимание “, добави Петър Стоянов.

Президентът връчи огромната премия за повсеместен принос на Олена Коцева от сдружението „ Мати Украйна “, което е провело над 54 тона помощи и е събрало и дарило над 1,5 млн. лева на нуждаещите се както в България, по този начин и в Украйна. В категорията за най-активен доброволец беше отличена Тихомира Методиева. Наградите за поддръжка от бизнесмен и от обществена група отидоха при Манол Пейков и Никола Рахнев от Гората.бг. На всички над 30 номинирани жители и организации бяха връчени грамоти.

Специална признателност сервира посланикът на Украйна Н.Пр. Виталий Москаленко. По думите му украинците и българите са доста близки и оказаната помощ е проявяване на присъщата за българския народ емпатия. Бившият вицепремиер, учебен министър и сегашен ръководител на настоятелството на Нов български университет Веселин Методиев добави, че да останем хора е основата, върху която би трябвало да живеем и да възпитаваме децата си.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР