Президентът си изпусна нервите и затова се стигна до задочният

...
Президентът си изпусна нервите и затова се стигна до задочният
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Къде виждате лобизъм, в това, че искаме прозрачност?

Президентът си изпусна нервите и по тази причина се стигна до задочният спор с премиера в медиите. Смятам, че министър председателят беше извънредно прав, че това не е вярно. Те двамата имат извънредно добра институционална просвета. Това сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987... към профила пред телевизия "Европа ".

Според Цветанов мотив за това е станал коментарът, е лобистите са победили при избора на нов вид изтребител. Политикът е на мнение, че е била нужна комисия, която да обясни обстоятелствата и събитията към тази социална поръчка, тъй като става въпрос за отбрана на публичния интерес и харченето на парите на българския поданик би трябвало да е транспарантно. "Всичко това е обикновено в една демократична държава-членка на Европейски Съюз ", акцентира Цветанов.

"От 2010 година до сегашния миг страната ни стартира да води диалози, с цел да може да се модернизират българските военновъздушни сили и да можем да покрием критериите на НАТО. През 2012 година, когато беше първият мандат на господин Борисов, на база диалозите на политическо и високо експертно равнище да се търси решение по тази тематика. В този интервал и експертизата, която дава и господин Радев е да се ориентираме към самолети, които са най-интегрирани в НАТО и това са Ф-16. След това пристигнаха предварителните парламентарни избори, имаше напрежение 2013-2014 година към този момент стартира да се мисли в друга посока. Президентът Радев след едно посещаване в Унгария става необикновен почитател на "Грипен " ", обясни Цветанов. "2015 година сегашният президент Радев подаде оставка. Тя не беше призната и тогавашният главнокомандващ на Военновъздушни сили отдръпна рапорта си и продължи да работи. Точно тогава се прави тази смяна - да може той да утвърждава безусловно всичко, което е в този екип, който взема решение кой да бъде идващият военен аероплан, който да влезе на въоръжение. До тогава одобряването става от министъра на защитата ".

"След този развой се вкарва една примерна скица за разплащане. До тогава има одобрени 7 критерия, по които би трябвало да се правят оценка участниците в този конкурс. Това става един месец, след който господин Радев става претендент за президент. В този интервал бяха сменени съвсем всички специалисти, които тогава са били в съответните оценъчни екипи, с цел да се вземе значимото стратегическо решение. Тогава с тази смяна и натискът, който беше оказан върху тогавашния длъжностен министър председател, който се разграничи от взимането на това решение, тогава се взе едно решение на Министерски съвет и стана ясно, че има един отстранен от участниците и в действителност е употребен спомагателният аршин, който тогава е станал наложителен ", акцентира Цветан Цветанов.

"Това, което следим през днешния ден и което откри комисията е, че всички тези обстоятелства към този момент се знаят и тъкмо поради това имаше едно изпускане от страна на президента, с цел да може да се влезе в този преден конфликт с премиера. Това, което ще създадем народните представители ще е да създадем един отчет, който на база на прозрачността и по-добрата конкурентност сред всички участници, да се даде опция този прибавен аршин да бъде дискутиран, само че да не бъде наложително изискване, което не е от компетентността и пълномощията на нито една институция, това е от пълномощията единствено на Народно събрание. Защото всичко, което се завърши и от страна на изпълнителната власт, то ще се върне в Народното събрание за дефинитивно гласоподаване ", посочи ръководителят на ПГ на ГЕРБ. Цветанов добави, че от тази позиция всяка друга нечиста сделка е повече страст или обслужване на избрани ползи. Къде виждате лобизъм, в това, че желаеме да има бистрота? ", попита той.

"Трябва да защитим националния интерес и на първо място да имаме стратегическо мислене за бъдещето на България, като страна-членка на НАТО и на Европейски Съюз ", акцентира Цветанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР