Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател утре в президентството,

...
Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател утре в президентството,
Коментари Харесай

Румен Радев избра служебен премиер

Президентът ще одобри претендента за длъжностен министър-председател на следващия ден в президентството, с цел да му разпореди да предложи състав на служебно държавно управление.

В осъществяване на чл.99, ал.5 от Конституцията президентът Румен Радев дефинира ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председател. Това оповестиха от прессекретариата на президентството.

На 30 март от 14.00 часа президентът ще одобри претендента за длъжностен министър-председател в президентската институция, с цел да му разпореди да предложи състав на служебно държавно управление.

Истински се надявам президентът да не уточни Димитър Главчев, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък.

Припомняме, че през 2017 година Димитър Главчев подаде оставка като ръководител на Народното събрание.

Причината беше решението му да в профил водача на Българска социалистическа партия от две съвещания на Народното събрание, след което лявата съпротива отхвърли да взе участие в пленарните съвещания.

" Ние от ГЕРБ демонстрираме друг критерий - когато има проблем реагираме незабавно, за разлика от други ", сподели Главчев тогава. Обясни, че оставката му е честен акт и няма да прави оценка какво е направил, тъй като счита, че е спазил правилника. " Правя го, с цел да се възвърне естествената конюнктура в залата и да не се хвърля сянка върху председателството, за което се поставят доста старания ", добави Главчев.

Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в XLI, XLII, XLIII, XLIV, XLV и XLVI национални събрания. Заместник-председател на XLIII национално заседание. От 19 април до 17 ноември 2017 година е ръководител на XLIV национално заседание. На 28 юли 2023 година е определен от XLIX национално заседание за ръководител на Сметна палата на Република България, с мандат 7 години.

Идея на Димитър Главчев, намерила място в Закона, е основаването на Консултативен съвет, който се избира от Народното събрание. Съветът реализира непряк и професионален „ прочит " на избрани аспекти от активността на Сметната палата, без да нарушава нейната самостоятелност и автономия.

Той е роден в София и е магистър по интернационалните стопански връзки и по счетоводна отчетност от УНСС.

Главчев е и квалифициран експерт-счетоводител, регистриран инспектор в Института на дипломираните експерт-счетоводители.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР