Президентът ще обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат на

...
Президентът ще обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат на
Коментари Харесай

Радев: Унизително е политиката у нас да е подчинена на дилемата кой посланик ще присъства

Президентът ще разгласи по кое време ще връчи първия изследователски мандат на първата по величина парламентарна група ГЕРБ - Съюз на демократичните сили след конституирането на 48-ото Народно заседание на 19 октомври. Това заяви самият Румен Радев пред публицисти, откакто взе участие в церемонията за празника на бойната авиация.

Той не отговори в конкретика дали би трябвало новият парламент да бъде открит с онлайн тирада на украинския му сътрудник Володимир Зеленски. Попитан какво мисли по тематиката, президентът съобщи: " Имам възприятието че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби същинските проблеми на българите ".

По въпроса за недопускането на съветската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде посетител дружно с другите дипломати на церемонията в Народното събрание, Радев направи ангажимента, че това са пълномощия напълно на Народното събрание да реши кого да кани. Но не спести рецензии във връзка разигралия се спор сред партиите.

" Но нали разбирате, че е унизително политическият развой в България да бъде зависещ на алтернативата дали някой дипломат да участва, или не на откриването на Народно събрание ", сподели Радев. И прикани политическите сили в 48-ото Народно заседание " да се върнат към бедността, цените, бюджета, отбрана на обществено слабите ".

По мотив заместването на страната ни със споменаването й като маршрут на камиона, взривил се на Кримския мост, президентът акцентира бързата реакция на страната против това да се замесва името ни в терористични акции.

" Искам да поздравя службите и държавното управление за бързото изясняване на случая и безапелационния отговор ", разяснява Радев.

Президентът съобщи още, че е оптимист за основаването на постоянно държавно управление. " Да бъдем оптимисти, тъй като българският парламентарен модел се крепи напълно на Народното събрание ", разяснява той и добави, че в случай че политическите сили не съумеят да създадат взаимни отстъпки, отиваме на избори. " Дадох повече време на партиите, с цел да се отдалечат от предизборната реторика, да има разговор и ги приканвам да употребяват това време рационално. Хората не дадоха категорично поддръжката си единствено за една партия, няма да има лесна коалиция4, добави той.

Президентът заяви още, че по време на политическите съвещания с парламентарните партии ще сложи въпроса за това какво е тяхното виждане за обезпечаването на въздушния суверенитет на страната във връзка настояването на служебния кабинет да бъде закупен промеждутъчен изтребител, до момента в който дойдат новите Ф-16.

" На идните съвещания ще диря и отговор от партиите какви решения оферират за гарантиране на въздушния ни суверенитет, тъй като миг-29 следващата година ще се приземят, а дълги години няма да дойдат новите изтребители ", сподели Радев. Като подсети, че още постоянното държавно управление е изпратило запитванията до няколко страни. Служебното пък ще изготви план за инвестиционнен разход и ще го внесе в Народното събрание, в случай че има преференциална оферта, разгласи Румен Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР