Президентът се формира като алтернативен център на властта на Бойко

...
Президентът се формира като алтернативен център на властта на Бойко
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: Истинската опозиция на ГЕРБ се казва Румен Радев

" Президентът се образува като различен център на властта на Бойко Борисов. Реално същинската съпротива на Борисов се споделя Румен Радев. Какво ще направи той, е основно и за неговата бъдеща политическа кариера. " Това разяснява политологът Стойчо Стойчев пред радио София във връзка хипотезата на кого президентът ще връчи третия мандат за сформиране на държавно управление, в случай че първите два опита - на ГЕРБ и " ИТН ", не съумеят.

Най-вероятният сюжет след започване на работата на 45-ото Народно заседание е да бъде формирано държавно управление на малцинството, без значение коя политическа мощ ще се нагърби с това. Едва ли ще има кабинет на ГЕРБ, тъй като всички останали заявиха подготвеност да не го поддържат, счита Стойчев.

Според него ГЕРБ ще показва решителност да поеме изпълнителната власт, само че няма да ѝ разрешат другите парламентарни партии.

" Заявената поддръжка за „ ИТН “ от страна на огромни партии е белег на тяхното бягство от отговорност. Защото те не са в Народното събрание, с цел да поддържат, а да осъществят свои планове ", добави Стойчев. " Това е като сключване на бял лист. Предстоят тежки времена и всички желаят различен да е виновен за възможен растеж на безработицата и в цените, спад в приходите и така нататък "

При тези непримирими политически лагери политиката на Слави Трифонов за странене, по-малко звук – евентуално е печеливша тактика. Нищо чудно това да е за повишение на аудиторията на неговата телевизия, счита Стойчев.

За мълчанието има и друго пояснение – че в партията не са очаквали толкоз гласове и доверие на изборите, че процентите въпреки всичко ги вършат подвластни от непозната поддръжка в Народното събрание.

Изолацията на Трифонов (заради карантина) води до парадокса при оповестена непозната поддръжка на Има Такъв Народ, той самият да не е декларирал поддръжка на възможното си държавно управление, означи още политологът.

„ Досега - от 1990 година насам, постоянно се е съставяло държавно управление, без значение от сложността на договарянията. Ако не от първия мандат, то от третия. Ако Трифонов осъществя от втория – ще е казус у нас след 10 ноември. Склонен съм да имам вяра, че най-после президентът ще образува някаква работеща формула на властта. Но забавно е символно той на кого ще даде третия мандат. Президентът се образува като различен център на властта на Бойко Борисов. Реално същинската съпротива на Борисов се споделя Румен Радев. Какво ще направи той, е основно и за неговата бъдеща политическа кариера, “ разяснява политологът.

По думите на доцент Стойчев, по-малко евентуално е да се връчи третия мандат на Българска социалистическа партия и по-логично – на „ Демократична България “ или Мая Манолова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР