Президентът Румен Радев заяви пред журналисти в Малта, че ще

...
Президентът Румен Радев заяви пред журналисти в Малта, че ще
Коментари Харесай

Румен Радев: Сега не е време за малодушие и за тесни партийни сметки

Президентът Румен Радев съобщи пред публицисти в Малта, че ще даде на парламентарно показаните партии всички условия по Конституция, тъй че да има време за разговор и диалози за образуване на устойчиво болшинство.

България има потребност от работещ парламент и стабилно държавно управление, което да преведе страната през идващата зима. Изключително значимо е партиите да намерят общ език, добави президентът.

Той посочи, че резултатът от изборите не дава опция за елементарно образуване на коалиция, само че хората чакат разговор, съгласие, разсъдък и намиране на общи решения и ползи.

Следващата седмица, след диалози с партиите, Радев ще разгласи по кое време ще свика 48-ото Народно заседание.

" Сега не е време за безволие и за тесни партийни сметки. България има потребност от работещ парламент, тъй като върху него се крепи конституционният ни модел на ръководство. Време е да се поеме отговорност и за политическа храброст. ", безапелационен бе Радев.

Той посочи, че резултатът от изборите не дава опция за елементарно образуване на коалиция, само че хората чакат разговор, съгласие, разсъдък и намиране на общи решения и ползи, тъй като България има потребност от работещ парламент и стабилно държавно управление.

" По-тревожното е издигането на нови червени линии след изборите. Търсенето на всевъзможни аргументи за отвод от обединенията издава страха на партиите да поемат ръководството през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкоз ужасно, тъй като служебното държавно управление е построило постоянна съществена, на база на която идващото държавно управление би могло да изведе страната през зимата без съществени усложнения. ", увери президентът.

Президентът изрази удовлетворение от работата на служебното държавно управление, сподели също по този начин, че към страната ни има засилен инвеститорски интерес.

Президентът дойде през вчерашния ден в малтийската столица Валета за срещата на върха на държавните глави от групата " Арайолуш ". Радев се срещна със своите сътрудници от формата за политически разговор, който сплотява президентите на страните членки от Европейски Съюз с парламентарно ръководство.

По-късно през днешния ден българският държавен глава ще съставлява страната ни на първата среща на върха във формат " Европейска политическа общественост ", а на 7 октомври в неофициалното съвещание на Европейския съвет в столицата на Чешката република Прага.

Ние и Румъния не можем повече да бъдем страни отвън шенгенското пространство, сподели още президентът Радев. Затова, че някой непрестанно си измисля някакви критерии, добави той. Губим всички, харчим милиони, изпълнили сме всички критерии, а стоим по опашки по граничните пунктове. Няма да се примирим, не сме второкласен жители на Европейски Съюз, разяснява президентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР