Президентът Румен Радев заяви днес, че винаги - и в

...
Президентът Румен Радев заяви днес, че винаги - и в
Коментари Харесай

Радев отново се обяви срещу изпращане на оръжие за Украйна, Денков иска справедлив мир

Президентът Румен Радев съобщи през днешния ден, че постоянно - и в България, и в Брюксел - е заявявал, че страната не би трябвало да се намесва с даване на оръжие за Украйна в спора с Русия. Подчерта, че не поддържа присъединяване в за изпращане на 1 млн. снаряда на нападнатата страна.

" Това не е методът за преустановяване на този спор. Виждате, че той ескалира, виждате, че носи големи опасности. Изтощава нашата стопанска система и обществени системи. Докато представлявах България в Съвета на Европейски Съюз устоях това състояние. Стана ясно, че България не е част от самодейността за 1 милиарда снаряда.Ще бъде неточност ", сподели президентът във връзка, че България търси метод да се включи в програмата.

Президентът упрекна неназовани публицисти, че са подели операция, че е бил лицемерен по тематиката. На 25 март кореспондентката на " Нова телевизия " в Брюксел Антоанета Николова заяви, че прессекретарят на президента Кирил Атанасов се е обадил в малкия екран, с цел да стачкува. Николова уточни, че пресслужбата на президента се е вбесила от обстоятелството, че в обедните вести е споделила, че Европейски Съюз е излязъл с доста мощни позиции във връзка с Украйна и че България ще оказва помощ с въоръжение, като се подписва под документа, макар че президентът малко преди този момент споделя, че " ние нищо директно няма да дадем ". " България не поддържа и за доставка на снаряди за Украйна. Това е наше суверенно решение. България ще поддържа европейски дипломатически старания за възобновяване на мира. " Така Радев на 21 март на въпрос за какво страната не взе участие в " взаимното закупуване на муниции за Украйна в границите на Европейски Съюз ", разясни тогава пресслужбата на президента.

Всъщност решението за общи поръчки на Европейски Съюз за боеприпаси за общо 2 милиарда евро, наречено " историческо решение " в понеделник от Жозеп Борел, ръководителят на външните връзки и сигурността на Европейски Съюз, e утвърдено от България на равнище представители на страните членки, а по-късно - на Съвет на Европейски Съюз на министрите на защитата и на външните работи.

През декември 2022 година Народното събрание какви тъкмо оръжия, техника и муниции да бъдат изпратени на нападнатата от Русия страна. Списъкът с въоръжение, което България ще изпрати на Украйна е конфиденциален, само че съгласно думи на министъра на стопанската система Никола Стоянов той включва леко стрелково оръжие и някои муниции.

В решение на Народното събрание от ноември написа:

По-рано през тази година Радев съобщи, че България не разполага с задоволително оръжие, което да изпраща на Украйна.

Вчера генералният секретар на НАТО даде образец, че Германия е останала със единствено 20 хиляди снаряда за гаубици 155 мм, а би трябвало при новата обстановка да поддържа наличност от 230 хиляди, само че все пак страната оказва помощ.

Премиерът желае обективен мир

По-късно от Пампорово министър председателят Николай Денков напомни решението на Народното събрание за изпращане на военна помощ на Украйна.

" Смятам, че би трябвало да сме поредни, да изпълняваме решенията, които са взети в Народното събрание, и да помогнем на Украйна, която е нападната от прилежаща страна и се пробва да възвърне териториалната си целокупност. Загиват хора, изселени са хора, фамилии, деца. Нека още веднъж да напомним за човешката покруса. Не виждам по какъв начин ще приключи тази човешка покруса до момента в който тази война не спре, по метод, който да сътвори резистентен мир ", уточни Денков.

​​​​​​​Много е елементарно да се каже " дайте да спре войната и да установим мир ", само че дано да напомним, че когато се откри неправдив мир следва нова нова война. Това е образецът от историята, която знаем, след Първата, която провокира Втората международна война. 
 Николай Денков,
премиер
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР