Президентът Румен Радев заяви, че идеята за гласуване в два

...
Президентът Румен Радев заяви, че идеята за гласуване в два
Коментари Харесай

Румен Радев отрече да е лансирал идеята за гласуване в два дни

Президентът Румен Радев съобщи, че концепцията за гласоподаване в два дни на изборите не е негова и той не стартира такава концепция. Радев сподели това при започване на днешните съвещания, по отношение на организацията и провеждането на идния парламентарен избор, с управлението на Централната изборна комисия, съобщи Българска телеграфна агенция.

В средата на предишния август ГЕРБ предложи промени в Изборния кодекс, които уреждат гласоподаване в два дни при оповестена изключителна епидемиологична конюнктура. На 1 септември Правната комисия на Народното събрание позволи опцията при такива условия изборният ден да продължи 48 часа. Вчера, 7 януари, заяви, че президентът Румен Радев ненадейно е стартирал концепцията за осъществяване на парламентарните избори в два следващи дни, което изненадало кметовете, с които разиска идния избор. Според медията те са оповестили, че това би могло да докара до компликации с защитата на изборните пространства и логистиката.

В началото на днешната среща президентът благодари на медиите, които отразяват консултациите, тъй като главната им цел е българските жители да се убедят, че всички, държавни управляващи, изборната администрация, обмислят най-хубавите разновидности и търсят най-хубавите решения, тъй че да бъде предпазено тяхното здраве, правото им на глас, и да имат доверие в изборния развой.

Когато споделям доверие, е доста значимо информацията, която излиза отсам, да бъде правилна, посочи президентът Радев, като означи, че медиите, които наблюдават диалозите в действително време, са главният фактор за връзката с жителите.

Но през вчерашния ден с удивление виждам някои репортажи, че " президентът предложил и стартирал концепцията гласоподаване в два дни ". Тя се поема към този момент и от водещи на блокове и така нататък, сподели Радев. Той прикани за уместност и уточни, че ясно е декларирал, че към него постъпват хрумвания и оферти за гласоподаване в два дни. Естествено е да ги споделя с кметовете, върху чиито рамене ще легне тази отговорност. И това не е моя концепция, знам какво би означавало това, само че дано се разиска, тъй като има хора, които мислят по този метод. Нека се види и кметовете да кажат какви големи проблеми има, в случай че тръгнем на този вид, означи президентът, като добави, че не стартира такава концепция. Коректното отразяване на информацията, а не интерпретациите, е в услуга на жителите, добави Румен Радев.

Той още веднъж уточни, че измежду задачите на консултациите е да се резервира здравето на хората на идните избори, да се подсигурява правото на глас на всеки българин, да се подсигурява надеждност на машинното гласоподаване, както е по закон - в секции над 300 индивида би трябвало да има машини с нужното застраховане. Президентът срещна и с оферти от консултациите с разнообразни организации. Ще бъде добър знак, в случай че хората в секциите знаят, че ще получат маска от избран клас, както е в разнообразни страни, че ще има ясни указания дали да ги сменят, на какъв брой време да проветряват, какви да бъдат пространствата - само че би трябвало да се направи оптималното, съобщи Радев. Той уточни, че и за хората, които ще идват да гласоподават, ще бъде добър знак, да бъде предоставян комплект персонални защитни средства. Това ще покаже, че страната има отношение към своите жители и ще увеличи доверието в изборния развой, само че това е ваше решение, уточни Румен Радев.

Той засегна и тематиката за карантинираните, за които още не е взето някакво дефинитивно решение, само че има разнообразни разновидности. Нека да чуем и вас, сподели Радев, като означи мнение на Обществения съвет към ЦИК, че няма потребност от законови промени, и може в разпоредбите, които се разписват за изборите, да бъде регламентирано гласуването с мобилни изборни кутии и мобилни секционни изборни комисии.

Президентът означи също оферти за по-голяма дълготрайност на изборния ден, както и въпроса за времеви коридори за възрастни хора, а също и за логистиката и превоза. Въпрос, който се слага, е гласоподаване по пощата за сънародниците ни зад граница, сподели Радев, който изиска мнението на участниците и по него. Той сподели също, че за разискване има и съществени въпроси по машинното гласоподаване.

В отговор от ЦИК обявиха, че гласуването на гласоподавателите, които са сложени в изолираност, няма по какъв начин да се регламентира, без да има промени в Изборния кодекс. Председателят на ЦИК Александър Андреев сподели, че това не може да стане с метод на разширено пояснение на Изборния кодекс. Той посочи, че сега гласуването посредством мобилни изборни секции е планувано единствено за хората с трайни увреждания, които не разрешават явяването им в изборната секция, като това е удостоверено с медицински документи.

Председателят на ЦИК означи, че би трябвало да се подсигурява законността на изборите, да се подсигуряват демократични и почтени избори, и в тази връзка разширеното пояснение би могло да сложи под подозрение тези правила, което е обвързвано и с доверието в изборния развой.

Като друго предизвикателство Андреев уточни машинното гласоподаване, като напомни, че към този момент е определен реализатор на доставката на 9600 машини, с цел да бъде обезпечено гласуването в секциите с над 300 гласоподаватели.

Председателят на ЦИК изясни също, че гласуването по пощата също няма по какъв начин да бъде регламентирано без промени в Изборния кодекс. Той добави, че гласоподаване по пощата ще изисква дейното присъединяване на гласоподавателите, дейна регистрация, адреси, на които ще би трябвало да получат документите. Когато приказваме за пробно въвеждане, това не значи, че резултатите от него ще бъдат взети поради, посочи още Андреев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР