Президентът Румен Радев, законодателната и изпълнителната власти се обединиха около

...
Президентът Румен Радев, законодателната и изпълнителната власти се обединиха около
Коментари Харесай

Държавата ще променя закони, за да не допусне радикализация на религиозна основа

Президентът Румен Радев, законодателната и изпълнителната управляващи се сплотиха към законови промени, които да защитят обичайните вероизповедания от външни въздействия и да отстраняват опциите за радикализация на религиозна основа у нас. Решението бе взето на днешното съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на " Дондуков " 2, на което в продължение на 5 часа бяха разисквани рисковете пред сигурността на страната. Поправките би трябвало да станат факт до септември т.г.

Въвеждането на надзор върху финансирането на религиите и образователната стратегия на междинните религиозни учебни заведения у нас бе едно от решенията на съвета от 30 май м.г. Досега обаче не е имало законодателни промени.
Президентът нееднократно е обявявал позицията си, че страната би трябвало да осигуири акедватно финансиране на вероизповеданията в страната.

Заради остаряла техника и неокомплектованост българската войска извършва единствено част от дилемите си и то в стеснен размер. Това е един от разискваните на съвещанието проблеми, поради който ще се ускорят напъните за рационализация. Според президента е " време за каузи, а не за обещания ", защото в противоположен случай ще се наливат сресдства в морално остаряла техника. Заради това в идващите месеци ще бъдат променяни стратегически документи, с цел да се усилят вложенията в бранша и да се извърши обещанието до 2024 година разноските за защита да бъдат до 2% от брутния вътрешен артикул (БВП).

На съвещанието на съвета е установено, че динамично променяващата се геополитическа конюнктура е предизвикателство за националната ни сигурност. Сред рисковете са още неразрешените рецесии, интернационалния тероризъм, споровете в Близкия Изток.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР