Президентът Румен Радев, заедно с планински водачи, спасители и доброволци,

...
Президентът Румен Радев, заедно с планински водачи, спасители и доброволци,
Коментари Харесай

Президентът Радев на поход днес през най-величествената и опасна седловина в България

Президентът Румен Радев, дружно с планински водачи, спасители и доброволци, взели участие във възобновяване на планинския подслон "Кончето “, ще направи преход през едноименната седловина в Пирин. В късния следобяд групата се чака да дойде на хижа "Вихрен “.

"Кончето " е стръмна седловина в Северен Пирин на основното било на 2810 м височина. Едноименният алпийски подслон там е на надморска височина 2760 м, построен е през 1955 година

С присъединяване си в прехода през най-величествената и рискова седловина, президентът Радев извършва поетия ангажимент пред Асоциацията на професионалните планински водачи, която беше отличена на националния конкурс "Доброволческа самодейност за 2018 година “, под патронажа на президента.

По време на церемонията президентът е поел ангажимент самичък да се увери по какъв начин е възобновен заслона “Кончето “. След наложителния инструктаж, рано сутринта групата потегля от хижа "Яворов “ към заслона, сподели ръководителят на асоциацията Орлин Чачановски.

"Той доста държеше всички от групата да качат по нещо горе. В последния миг реши, че той персонално ще закупи нещо и ще го качи, “ сподели още Чачановски.

На заслона ще бъдат занесени още одеяла и ще бъде инсталирана стълбата пред входа. В групата ще бъдат още шефът на парк "Пирин “ Росен Баневски, ръководителят на катедра "Туризъм и алпинизъм “ към НСА доцент Александър Шопов и майсторът на алпинизмът Емил Божанов.

Преходът ще приключи на хижа "Вихрен “ над Банско, където към 17:00 часа президентът Румен Радев ще направи изказване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР