Президентът Румен Радев все още няма позиция дали да върне

...
Президентът Румен Радев все още няма позиция дали да върне
Коментари Харесай

Президентът Радев се чуди дали да наложи вето на бонусите за специализираните магистрати

Президентът Румен Радев към момента няма позиция дали да върне измененията в закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които беше обезпечена опция за бонус до шест заплати годишно за магистратите, които работят в профилираните съд и прокуратура.

Промените бяха признати от Народното събрание в края на октомври - на 27 - ми, макар че против тях възразиха и от правосъдния съвет, и от съвета за развиване на правосъдна промяна към министъра на правораздаването. Държавният глава има 15 календарни дни да обнародва измененията. Срокът за това изтича в края на другата седмица, само че от отговора на президенството стана известно, че правният съвет към момента няма дефинитивно мнение.

Промените не са оповестени в наличието на излизащия на следващия ден " Държавен вестник "

Измененията плануват размерът на
бонуса да се дефинира по одобрени от съответната гилдия на Висшия правосъден съвет правила за самостоятелна оценка на резултатите от активността. Не стана известно какво тъкмо ще съставлява тази оценка. С измененията се вкара или по-скоро се върна, остарелият по-лек режим, по който магистратите могат да бъдат командировани от един съд или прокуратура в различен.

Промените, свързани с по-високи хонорари за профилираните магистрати бяха обосновани от вносителите - с новата подготвеност на профилирания съд и прокуратура. От през днешния ден там към този момент ще се проверяват случаите на висока корупция, както и на още близо 40 закононарушения. Промените за заменената подготвеност ще бъдат атакувани от Върховния касационен съд пред Конституционния съд (КС), стана известно след извършен пленума на висшите магистрати предходната седмица.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР