Президентът Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство на

...
Президентът Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство на
Коментари Харесай

Политически реакции, след като президентът заяви, че връчва третия мандат

Президентът Румен Радев връчва мандата за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия на 5-ти май в 11 часа. Лидерът на партията Корнелия Нинова свика този следобяд Изпълнителното бюро на съвещание.Решението каква ще бъде позицията на Българска социалистическа партия обаче ще се вземе на Национален съвет на партията.

Политическата конспирация към третия мандат към момента остава. Засега от Българска социалистическа партия остават спестовни в мненията си за това какви политически ходове считат да подхващат.

На 1 май ще е Националният съвет на Българска социалистическа партия, който ще реши какво ще прави с мандата.

" Изпълнителното бюро може и не взе решение единствено за свикването дневно, час и обезпечаване на членовете на националния съвет. Заседанието ще бъде дружно с парламентарната група, защото по процедура нашият устрав и правилникът на групата и Конституцията парламентарната грушп също би трябвало да се произнесе, тъй че ще бъдем Националният съвет, парламентарната група и съдружните сътрудници. Това е редът и разпоредбите в партията за взимане на такова решение ", сподели Нинова.

По-рано през днешния ден Корнелия Нинова съобщи във фейсбук, че привиква изключително съвещания на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, което беше оповестено за 15:30. Вместо на Позитано 20 заседнието се организира в постройката на Народното събрание в стаята на парламентарната група на Българска социалистическа партия. Изпълнителното бюро би трябвало да насрочи дата и час за привикване на Национален съвет на партиятията. Именно тогава социалистите ще разкрият по какъв начин ще постъпят с третият мандат. Към този миг едно е ясно, че с ГЕРБ се изключват всевъзможни разновидности за диалог.

" Няма да се изненадаме от една лицемерна коалиция, която може да се появи, само че всички ще гледаме и ще се смеем дружно на това, което може да се случи идната седмица ", сподели Станислав Балабанов от " има подобен народ ".

- Имате ли прогноза ще съберат ли задоволително гласове или вървим към избори?

" Всичко зависи от пленарна зала. Като виждам нещата, вървим към избори, само че до последно можем всички да се изненадаме, тъй като това, което се пробваха да създадат против българите в чужбина в действителност беше срамно и надменно. Затова станахме на крайници в последна сметка, не им стигнаха гласовете и нашето предложение беше признато и всички българи в чужбина да ги санкционират на бързи избори ", сподели Балабанов.

" Водещото за мен е като личност, водещото е тези хора да стават за работа. Ако стават за работа, не ме интересува дали са партийни деятели или жители без партийна принадлежност, само че за мен е водещо, те да стават, тъй като ми омръзна някой да идва да си прави една кратичка биография някъде в някое министерство или някъде, в някой парламент и внезапно да става политическа фигура, който ставал да управлява всичко ", съобщи Татяна Дончева от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Право на президента на Републиката е да избере коя ще е третата политическа мощ, на която ще връчи мандата. Ние не оспорваме неговото право. Бих желал аобаче да моля към Българска социалистическа партия при вземанетона решението дали ще вършат някакви консуллтации да върнат бързо мандата, тъй като ясно е математически, че без ГЕРБ и ИТН не може да се сформира държавно управление. Те с нас не желаят да беседват, а ИТН са декларирали, а и ние решение, че няма да участваме в ръководство с тях ", сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ.

" Очакван ход на президента, логически, от позиция на волята на гласоподавателите, само че волята на нашите гласоподаватели е доста ясна. Ние през цялата акция доста ясно сме споделили, че не можем да подкрепим ръководството с мандат на Българска социалистическа партия и тази наша позиция остава непроменена.
Mисля, че стана неизбежно отиването на избори. Аз го споделих още в нощта на изборите, като споделих че този парламент може да издими като влажен фас, мисля, че следим, че това се случва. Виждаме, че в залата се прави доста повече акция, в сравнение с законодателство. Така че това е ситуацията ", сподели Христо Иванов от " Демократична България ".

" Ние от Движение за права и свободи изразихме нашата позиция и метод на разчитането на изборните резултати, а точно че българските гласоподаватели на 4 април избраха смяната. Освен това ние имахме опция и да заявим нашат апозиция, че партиите, които изгубиха избори, приказвам за ГЕРБ и Българска социалистическа партия ние няма да ги подкрепим, в случай че те предложат кабинет. Връчването на трети мандат неслучайно е планувано в конституцията и предвид на това би било добре, тези които получат третия мандат да се опитат да и да потърсят единодушие в Народното събрание за избрани политики, сподели Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР