Президентът Румен Радев връчва днес втория мандат за съставяне на

...
Президентът Румен Радев връчва днес втория мандат за съставяне на
Коментари Харесай

Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ, но предсрочните избори са все по-вероятни

Президентът Румен Радев връчва през днешния ден втория мандат за сформиране на държавно управление на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ). Вероятностите той да бъде осъществен сполучливо обаче към този момент наподобяват дребни.

На изключително съвещание във вторник Народното събрание гласоподава за претендент за министър председател от ГЕРБ. Така съставянето на кабинет с първия изследователски мандат се провали.

По закон в този момент опит за сформиране на държавно управление би трябвало да направи втората по величина група в Народното събрание, а точно ПП-ДБ. Президентът ще одобри представители на групировката през днешния ден в 15 часа. Не е ясно дали те ще се опитат да го осъществят мандата или ще го върнат празен незабавно.

Във вторник към досегашните си сътрудници от ГЕРБ-СДС - да сформират кабинет с " взаимно допустим " претендент за министър председател и без промяна на министрите. и съобщи, че повече няма да взе участие в договаряния за сформиране на държавно управление както с втория, по този начин и с третия мандат.

Освен ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия също оповестиха, че няма да вземат участие в договаряния към втория мандат. Останалите парламентарни групи Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " нямат интерес и към третия мандат и в случай че той стигне до тях - ще го върнат несбъднат. Така най-вероятният сюжет е да се стигне до нови предварителни избори.

След измененията в Конституцията, в случай че се стигне до предварителен избор, президентът би трябвало да назначи длъжностен кабинет, само че за поста длъжностен министър председател може да уточни един от няколко души:

ръководителя на Народно събрание (Росен Желязков);

шефа или подуправител на Българската национална банка (Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров или Радослав Миленков);

ръководителя или заместник-председател на Сметната палата (Димитър Главчев, Горица Кожарева или Тошко Тодоров);

омбудсмана или негов заместител (Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова);
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР