Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Те пак надделяха: Фарсът на Румен Радев показа, че проектът за кабинет на ПП-ДБ вече няма никаква подкрепа

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на номинирания от втората политическа мощ в Народното събрание ПП-ДБ акад. Николай Денков, само че това стана по абсурден метод - с коментар, че той не би трябвало да извършва мандата. По сходен метод през 1997 година Петър Стоянов посъветва Георги Първанов - тогава водач на Българска социалистическа партия да не предлага държавно управление, макар, че има това право. По това време обаче страната е на ръба на революция - на практика банкрутирала, и с всеобщи протести против властта. В понеделник вечерта Румен Радев повтори тази история като, несъмнено, фарс.Провокиран от изтеклите записи от съвещанието на националния съвет на Политическа партия, където се разискват промяната на ръководителите на службите, когато дойдат на власт, а съпредседателят на Политическа партия Асен Василев изяснява, че имената им към този момент са съгласувани с " посолствата ", президентът реши да се прави на афектиран от това. Преди публично да връчи с досието с мандата на Денков, Радев съобщи, че намира за " нецелесъобразно " да му връчи мандата и да повери съдбините на България в ръцете на водачите на Политическа партия след изтеклите записи. " Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в службите и държавната администрация и дискредитирането на водачите на европейски институции ", сподели Радев. Добави обаче, че по силата на конституцията е задължен да връчи мандата и прикани ПП-ДБ " да премислят напълно целесъобразността от оползотворяването на този мандат ", който съгласно Радев към този момент бил " дискредитиран ".

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на номинирания от втората политическа мощ в Народното събрание ПП-ДБ акад. Николай Денков, само че това стана по абсурден метод - с коментар, че той не би трябвало да извършва мандата. По сходен метод през 1997 година Петър Стоянов посъветва Георги Първанов - тогава водач на Българска социалистическа партия да не предлага държавно управление, макар, че има това право. По това време обаче страната е на ръба на революция - на практика банкрутирала, и с всеобщи протести против властта. В понеделник вечерта Румен Радев повтори тази история като, несъмнено, фарс.

Провокиран от изтеклите записи от съвещанието на националния съвет на Политическа партия, където се разискват промяната на ръководителите на службите, когато дойдат на власт, а съпредседателят на Политическа партия Асен Василев изяснява, че имената им към този момент са съгласувани с " посолствата ", президентът реши да се прави на афектиран от това. Преди публично да връчи с досието с мандата на Денков, Радев съобщи, че намира за " нецелесъобразно " да му връчи мандата и да повери съдбините на България в ръцете на водачите на Политическа партия след изтеклите записи. " Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в службите и държавната администрация и дискредитирането на водачите на европейски институции ", сподели Радев. Добави обаче, че по силата на конституцията е задължен да връчи мандата и прикани ПП-ДБ " да премислят напълно целесъобразността от оползотворяването на този мандат ", който съгласно Радев към този момент бил " дискредитиран ".
Какво значи всичко това?
Това е следващото деяние от разиграващата се в последно време креслива политическа оперета - поредност от празни ходове, които блокират основаването на постоянно държавно управление. Рисковете от това са пропускане на възможностите за еврозоната, " Шенген " и като цяло в допълнение маргинализиране на България. Думите на президента го нареждат в лагера на съперниците на ПП-ДБ. Коалицията сега се озова единствената допустима да предложи про-европейско държавно управление и с някакви шансове за действителна битка с корупцията, смяна в правосъдната система и като цяло връщане на България върху релсите на напредъка. В момента обаче ПП-ДБ е на практика сама. Срещу нея са Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, от оня ден - ГЕРБ, а от през днешния ден и президентът. За да е напълно ясно защо става дума през днешния ден прокуратурата образува инспекция против Политическа партия дали в изтеклия запис има данни за " закононарушения против републиката ".

Този ход на президента беше подгрят от негов сериозен коментар към Политическа партия по тематиката още сутринта. От полигона " Ново село ", където се организира учението " Отбранителен щит 23 " Радев посочи, че предходната година управлението на ДАНС е получило от Съединени американски щати премията " Джордж Тенет ", която се дава единствено " един път в годината и единствено на една работа от целия свят ". " И в този момент тези хора желаят да обезглавят това управление, базирайки се на някакви посолства. Това са безспорни нелепости ", съобщи президентът. Нещо повече - на въпрос дали не би трябвало да свика КСНС по случая със записите, президентът отговори по този начин: " На КСНС се водят съвещанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става доста ясно, че аз доста мъчно ще позволи някои хора да седнат на масата, където да се разисква класифицирана информация ", визирайки явно съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев, макар че като депутати те имат достъп до класифицирана информация, а и не е работа на президента да споделя кой може да участва на тези съвещания и кой не, тъй като там се събират водачите на парламентарно показаните партии.
Реклама Първата какво?
След него отношение по тематиката взе и брачната половинка му Десислава Радева, която в първия му мандат интензивно се изказваше по редица политически въпроси като многозначително пускаше от профила си във обществената мрежа разнообразни песни съгласно обстановката, само че от края на първия му мандат престана. Днес тя обаче още веднъж употребява обществената мрежа като пусна видео на ария на турския артист Таркан, съпроводено от дълбокосмислен коментар: " Знаете ли, че в Османската империя за основни ибрикчии са избирали основно еничари?! Сигурно и обич е пламвала ". В думите ѝ несъмнено има някакво обръщение - в смисъл, че съгласувалите с посолствата са по едно и също време " ибрикчии " и " еничари ". Важното е случая е не толкоз интелектуалното равнище, а градусът на страстите в президентското семейство.

След приключването на записите предишния петък думите на Асен Василев пред съпартийците му, отново да повторим - казани по време на онлайн съвещание и без знанието, че в същото време Радостин Василев записва сътрудниците си и казаното от тях ще стане публично притежание, към този момент бяха коментирани неведнъж. Първо самият съпредседател на Политическа партия сподели, че не става въпрос за това, че надали не шефовете на службите ще се назначават от непознати посолства, а за съгласуването им с евроатлантическите партньорски служби, заради нуждата хората на тези постове да имат допуск до високите равнища на класифицирана информация, която би трябвало да получат от тях. Същото за следващ път повтори и съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов след меко казано скандалната обстановка, в която ги сложи президентът по време на късата гала по връчването на проучвателния мандат за сформиране на държавно управление. " Съгласно българското законодателство преди да бъде назначен който и да е било в службите, изключително за началник, би трябвало да бъде изследван за надеждност, в това число за такава към нашите сътрудници от НАТО ", сподели Атанасов и изясни, че в случай че някой заеме управителна работа и в него партньорките и съюзническите служби нямат доверие, това би било проблем за България.
Фръцването на ГЕРБ
Безпрецедентния метод, по който президентът си разреши да връчи втория мандат идва на фона на другия политически резултат, който реализира оповестението на този запис. В събота ГЕРБ, които преговаряха с ПП-ДБ за излъчването на общо държавно управление с втория мандат и бяха договорили министър председателите в него да се сменят на ротационен принцип, оповестиха че замразяват договарянията. А като изискване за възобновяването им сложиха предоговаряне на управническата формула и сформиране на държавно управление единствено от специалисти. Във към този момент сякаш контрактувания кабинет обаче влизаха с изключение на специалисти и ярки партийни фигури от Политическа партия. Различни представители от управлението на ГЕРБ лансираха и концепцията първият ротационен министър председател да не е Денков, а номинираната от ГЕРБ Мария Габриел.

Оттогава, по неофициална информация, до връчването на проучвателния мандат от президента в понеделник връзката сред ГЕРБ и ПП-ДБ беше прекъсната. Прекъсването на всякакво връзка сред първата и втората политически сили в Народното събрание пристигна на фона на необяснимото бавене от страна на президента на връчването на втория мандат, макар че още от началото на предходната седмица ГЕРБ и ПП-ДБ оповестиха, че са се договорили за сформирането на държавно управление и по този начин се стигна до приключването на записа и замразяването на договарянията от ГЕРБ. Интересното е, че ден по-късно президентът разгласи, че ще връчи мандата в понеделник. (Хронология на това какво се случи през предходната седмица до момента в който Радев бавеше мандата може да прочетете тук)
Реклама
Втората политическа мощ в Народното събрание в този момент има период от седем дни да извърши мандата, т.е. да уточни конструкция и състав на държавно управление, или да върне на Радев досието празна, което значи, че той би трябвало да реши на коя от останалите сили да връчи третата - последна опция за сформиране на държавно управление в този парламент.

В коментара си след връчването на проучвателния мандат съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов съобщи, че двете партии от обединението ПП-ДБ са оповестили желанието си за промени в законодателството, които да лишават от президента правото да подписва указите за назначението им откакто те бъдат утвърдени от Министерски съвет още в предходния парламент. Атанасов допусна и, че държанието на президента при връчването на мандата се дължи " на желанието му да резервира надзор върху службите за сигурност.

Интересното в тази ситуация е, че малко откакто беше назначен от Радев, едно от първите неща, които направи служебния кабинет на Стефан Янев беше точно да смени шефовете на всички служби.

В претекстовете си за изказванието си, че Денков не би трябвало да извърши мандата си, Радев уточни и поръчката на Асен Василев за чистка в администрация, когато държавното управление пристигна на власт, само че тъкмо служебните кабинети на президента за времето, в които ръководят организираха поголовна чистка по всички равнища на държавната администрация, която засегна даже шефовете на редица държавни компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР