Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Денков получи втория мандат. ПП ще предложи кабинет, ако има мнозинство по четири приоритета

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър председател на “Продължаваме Промяната ” (ПП) Николай Денков .

Партията ще предложи държавно управление единствено в случай че болшинството в Народното събрание поддържа лист с цели, сподели Денков по време на срещата в президентството. Те включват въвеждане на механизъм за следствие на основния прокурор, основаване на парламентарна комисия за промени в изборния закон и продължение на помощта за Украйна, стана ясно от плана, публикуван от партията до медиите.

“Приемам мандата с ясното схващане, че осъществяването му е сложна задача. Някои даже споделят, че е невъзможна. Но аз и сътрудниците ми сме уверени, че сме длъжни да създадем всичко допустимо, с цел да се оправим ”, сподели Николай Денков по време на срещата с президента Румен Радев.

“Продължаваме смяната ” парламентарно показани партии през декември. Целта беше те да се обединят към лист с цели. Този лист ще бъде импортиран в Народното събрание под формата на план за решение и ще бъде гласувен. Ако описът събере поддръжката на болшинството депутати, Политическа партия ще предложи държавно управление. Ако той не получи задоволително поддръжка, партията ще върне мандата несбъднат.

От думите на претендента за министър председател на “Продължаваме смяната ” стана ясно, че три от другите партии са взели участие в подготвянето на проекторешението - “Демократична България ”, “Български напредък ” и Българска социалистическа партия .

“Възраждане ” не пристигна на първата среща, проведена от Николай Денков в Народното събрание през декември, а ГЕРБ и Движение за права и свободи пристигнаха, само че след личните си изявления си потеглиха.

Проекторешението планува четири съществени целта:
Развитие на конкурентна новаторска икономика;Гарантиране на национална сигурност и господство на правото;Постигане на енергийна самостоятелност и стабилно развитие;Намаляване на неравенствата и достъп до качествено обучение и опазване на здравето.
Всеки от тях сплотява съответни ограничения, изброени в документа.

Сред целите в региона на стопанската система са приемане на промените, нужни за приемането на втория транш от европейски средства по Плана за възобновяване, въвеждане на електронно ръководство и рационализация на администрацията, опазване на настоящите данъчни ставки.

В целите в региона на върховенството на правото е включена промяна на антикорупционната комисия, която да придобие проверяващи функционалности, въвеждане на механизъм за следствие на основния прокурор, въвеждане на парламентарен механизъм за търсене на отговорност, отчетност и освобождение на основния прокурор и делене на Висшия правосъден съвет на два съвета - прокурорски съвет, в който множеството членове да се избират от Народното събрание, и правосъден съвет, в който болшинството членове да се избират от съдиите. Последните две оферти биха претендирали конституционна смяна.

Сред останалите цели на “Продължаваме смяната ” е основаване на краткотрайна комисия за рационализиране на Изборния кодекс. Партията направи такова предложение и по време на разискването на последните промени в изборния закон, с които ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия върнаха хартиената бюлетина и на процедура обезсмислиха машинното гласоподаване, само че то не беше признато.

Проекторешението планува и продължение на поддръжката за Украйна до края на войната, която Русия стартира.

До момента не е ясно какъв брой партии биха подкрепили декларацията. Партиите, които по думите на Николай Денков са взели участие в диалозите за съставянето ѝ, имат общо 110 депутати. За болшинство в Народното събрание са нужни 120.

Първият мандат за държавно управление беше връчен на ГЕРБ - партията с най-вече депутати в Народното събрание след изборите на 2 октомври. Партията предложи държавно управление отпред с Николай Габровски, само че в Народното събрание и не беше определено.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР