Президентът Румен Радев връчи в петък, 1 юли, първия мандат

...
Президентът Румен Радев връчи в петък, 1 юли, първия мандат
Коментари Харесай

Започва обратното броене: Първият мандат вече е при Асен Василев

Президентът Румен Радев връчи в петък, 1 юли, първия мандат за сформиране на държавно управление на съпредседателя на " Продължаваме смяна " (ПП) Асен Василев. По-рано същия ден Политическа партия номинира на мястото на досегашния министър председател Кирил Петков и по този начин съумя да върне Българска социалистическа партия в договарянията за второ държавно управление, без значение от оставащите.

" За мен това е една голяма отговорност. Всички сме наясно, че в рецесиите, които България би трябвало да посрещне, е извънредно значимо да имаме кабинет. Важно е също по този начин той да работи в полза на жителите, а не в полза на статуквото , и той в действителност да отстоява българския интерес и независимостта на българската страна по този начин, както и първият кабинет на " Продължаваме промяната " го прави. Благодаря за мандата ", сподели Асен Василев при приемането на мандата.

Преди това президентът напомни в обичайна си къса тирада за такива случаи, че България е в политическа, икономическа и обществена рецесия.

Българите споделят основателни паники за възходящите цени и неизвестността към бъдещето. По Плана за възобновяване и резистентност чакат своята реализация. От през вчерашния ден имаме и външнополитическа рецесия. При връчването на мандата за настоящето държавно управление в оставка, предизвестих, че в случай че не се подхващат решителни промени в правосъдната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш, сподели Радев.

Партията ще разполага със седем дни, с цел да предложи състав на държавно управление. Ако той не бъде утвърден, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които към този момент оповестиха, че ще го върнат. След това президентът ще би трябвало да избере трета групировка, на която да даде късмет за съставяне на държавно управление.



На церемонията по връчването участваха актуалният министър председател в оставка Кирил Петков , някогашният ръководител на Народно събрание Никола Минчев и ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров .

Програмата на евентуалното държавно управление на Асен Василев има 6 основни задания :

Да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави комисията .

Да се одобри механизъм за следствие на основния прокурор от особено определен за задачата арбитър .

Да се подменят съставите на всички регулатори с изминал мандат , измежду които Комисията за отбрана на конкуренцията;

Да се промени Законът за публичните поръчки , тъй че средствата да се харчат транспарантно.

Да се одобряват 22-та законопроекта, с цел да проработи Планът за възстановяване;

Да се завърши Стратегическият проект за българското земеделие , който бе върнат от Брюксел с 200 забележки.

Да се сътвори държавна организация по горите към Министерски съвет ;

Да продължи работата по газовата диверсификация .

" Държим да имаме 121 представители в пленарна зала, които да стоят зад тази стратегия и да застанат доста ясно против крупните бизнес ползи ", разяснява след срещата с президента още Асен Василев.

Той уточни, че за състава на бъдещия Министерски съвет ще може да се приказва откакто се обезпечи политическа поддръжка за новото държавно управление.

Към момента Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и самостоятелни депутати (основно тези, които напуснаха ИТН), имат 218 гласа, които са незадоволителни за избор на държавно управление, в случай че при провеждането му не всички 240 народни представители в залата или пък в случай че не намерят спомагателна поддръжка. Засега не е ясно дали Политическа партия ще договаря с групата на партия " ИТН " след разнобоя, довел до отдръпването ѝ от ръководещата коалиция и до рухване на държавното управление, вследствие на което поражда сегашната политическа рецесия.



По-рано министър председателят, откакто водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сложи изискване, че ще се върне към договарянията за ново държавно управление единствено, в случай че е номиниран друг претендент министър председател от Кирил Петков. По-късно Нинова разгласи, че се връща към договарянията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР