Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Президентът връчи мандат на Даниел Митов за правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС с думите.

„ Уважаеми господин Митов, в осъществяване на член 99 ал.1 от Конституцията на Република България ви разпореждам да съставите държавно управление. Очаквам в 7-дневен период, както е по Конституцията на Република България, да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на публичните упования за правдивост, обществена ангажираност и стопански растеж; държавно управление, което да управлява дейно страната и да я изведе от днешната рецесия “.

Преди това ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи:

„ С решение на парламентарната ни група е номиниран господин Даниел Митов за претендент за министър-председател, който да получи от президента на Република България господин Румен Радев, мандат за сформиране на държавно управление от името на най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно заседание. Прилагам решението на групата, писмото до Вас и декларацията на господин Митов, че дава отговор на изискванията “, отвърна тя.

От партията към този момент оповестиха, че са подготвени с план на държавно управление.

По-малко от 24 часа след края на политическите съвещания с 6-те парламентарни обединения президентът връчва първи изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

„ Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и обществената рецесия изискват ясна отговорност и оперативно ръководство. Затова са нужни оперативни и виновни дейности по сформиране на кабинет “, разяснява президентът, по-рано през днешния ден.

ГЕРБ ще опита да сформира кабинет откакто получи мандата, потвърдиха през вчерашния ден Томислав Дончев и Даниел Митов.

„ Осъзнавайки, че ние изискуем знак на всички хора, които са ни подкрепили, да излъчим държавно управление, ще преценим дали то би трябвало да бъде внасяно в Народното събрание, само че България би трябвало да има работещо държавно управление “, означи Дончев.

Митов разяснява: „ Ще вземем мандата и идващите дни ще стане явен съставът на този кабинет. Впоследствие в хода на диалозите ще преценяме тъкмо по какъв начин да действаме “.

А ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова акцентира:

„ Ние сме подготвени и за съпротива, и за ръководство, и за служебно държавно управление, подготвени сме и за предварителни парламентарни избори “.

По конституция, откакто получат мандат, ГЕРБ ще имат 7 дни, с цел да предложат състав на Министерски съвет. Ако опитът им се провали, президентът ще даде опция държавно управление да образуват от „ ИТН “.

Ако и те не съумеят президентът връчва трети изследователски мандат на парламентарна група по собствен избор. В случай че и той не бъде изпълнен, президентът назначава служебно държавно управление, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР