Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на

...
Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на
Коментари Харесай

ГЕРБ издигна проф. Габровски за премиер

Президентът Румен Радев връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ, а Десислава Атанасова сподели, че по решение на парламентарна група номинираният за министър-председател е проф. Николай Габровски.

В осъществяване на Конституцията на Република България Ви връчвам изследователски мандат за сформиране на държавно управление, съобщи президентът.

„ За мен е въпрос на чест България да има работещо държавно управление. Ще положа старания да има кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и по покрай експертния кабинет ", сподели проф. Габровски.

Пред медиите след приемането на мандата проф. Габровски съобщи, че постоянно до момента съм отказвал да вляза в политиката. " Страхувам се обаче, че България е на един кръстопът. Кръстопът на обществена, икономическа, енергийна рецесия и повода за всичко това е сериозната политическа рецесия, в която се намираме. Това би трябвало да спре по някакъв метод. Надявам се, че изборът ми като персона, професионална, еднообразно отдалечена от всички партии и имаща добър разговор с всички партии, ще даде нов звук в политиката. Видяхме, че политическото говорене не води до нищо, както и чисто политическите пристрастия ", сподели той.

Неврохирургът разясни, че за кабинет ще се разчита на професионализъм, на хора, които са отдалечени от политическите структури и които са известни със своята експертиза в другите области. 

" Идеята е цялостна смяна на политическия звук. Да се премине от едно кресчендо и неефективна борба към разговор, общи допирни точки. С всички ще приказваме и ще се търси професионализъм и експертност.Ако влезем в нов цикъл на предварителни избори ще изгубим време и престиж. Свикнал съм да работя в екип и да нося отговорност. Чака ни доста работа. Ще се опитаме този възел на българската политика да го развържем, а не разсечем ", сподели още проф. Габровски. 

Проф. Николай Габровски приключва медицина в МУ-София през 1996 година. Работи за малко като доктор в Неврореанимацията на УМБАЛ " Царица Йоанна ", а от 25 години – в Клиниката по неврохирургия на болница " Пирогов ".

През 2011 година е определен за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница " Пирогов " и за Национален съветник по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2014 година е определен за " Професор " по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница " Пирогов ".

Проф. Н. Габровски е специализирал неведнъж във Франция, Белгия, Германия.

През януари 2012 година проф. Н. Габровски е определен за наблюдаващ борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет ) –  координираща неправителствена организация, отдадена на битката със болесттите на нервната система. Европейски мозъчен съвет работи в тясно съдействие с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други виновни органи по проблемите на болесттите на мозъка.

През 2015 година е определен за член на борда на Управителния съвет на Български лекарски съюз, а през 2018 - за зам.- ръководител на БЛС. От 2017 година е Заместник шеф по лечебната активност на болница „ Н.И. Пирогов ”.

През 2018 година е определен за Председател на Българското сдружение по неврохирургия.

През 2021 година, проф. Габровски е определен за член-кореспондент на Българската академия на науките.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР