Президентът Румен Радев връчи папката на служебния премиер Димитър Главчев,

...
Президентът Румен Радев връчи папката на служебния премиер Димитър Главчев,
Коментари Харесай

Радев връчи папката на Димитър Главчев, той обеща безпартиен кабинет с експерти

Президентът Румен Радев връчи досието на служебния министър председател Димитър Главчев, който би трябвало да предложи държавно управление. Държавният глава акцентира, че няма период за това в новата Конституция, само че насочи зов това да се случи до 7 дни.  При връчването на мандата Радев изрично съобщи, че нито директно, нито индиректно ще взе участие в избора на министри в кабинета „ Главчев “.
Прочетете още
" Иска ми се да разясня повече конституционните промени, защото събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в огромна степен тяхната неплатежоспособност, в която се убедиха даже и създателите на тези промени. Искам също по този начин да споделя, че партиите, които не съумяха да ни обезпечат устойчиво ръководство за сметка на това съумяха да реализират една от своите съкровени цели - да лимитират оптимално пълномощията на президентската институцията, като я оставят в една тясна, невъзможна за осъществяване рамка ", сподели още Радев. 

" За да се нагърбиш с ръководството на страната и то в миг на такава политическа рецесия, напълно не е задоволително. Да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психическа настройка и подготвеност да се заемеш с тази извънредно сложна задача ", разяснява президентът. 

Според него страната ни се е оказала на прага на конституционна рецесия, тъй като без да се сформира държавно управление няма по какъв начин да преминем и към провеждането на предварителни избори. 

„ Ще направя всички допустимо да не допуснем страната ни изпадне в тази обстановка. Искам да благодаря на всички претенденти за служебни министър председател, които се отзоваха “, сподели още Радев.

Той благодари на ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев, който по думите му единствен е приел да се нагърби с тази виновна задача.  

„ Ще чакам от Вас кабинет, който да бъде оптимално политически безпристрастен, в полза на българските жители “, сподели Радев.  Той прикани да се направи всичко допустимо изборите да бъдат 2 в 1, а не българските жители да вървят до урните през няколко седмици.

От своя страна  Димитър Главчев съобщи, че това е било мъчно решение и за двамата. На процедура не е имало опция, а е имало заплаха страната да изпадне в Конституционна рецесия.

„ Твърдо заявяваме, че състава на държавното управление ще бъде равно отдалечено от всички политически сили с честни специалисти.  Ще направя по този начин, че да се срамувате при подписването на указа. Напълно съм наясно, че главната ни роля е организирането на почтени избори, само че главната функционалност да усъвършенства живота на жителите “, съобщи Главчев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР