Президентът Румен Радев връчи ордени на изтъкнати българи за значимите

...
Президентът Румен Радев връчи ордени на изтъкнати българи за значимите
Коментари Харесай

Президентът не връчи орден на Петьо Блъсков

Президентът Румен Радев връчи ордени на изтъкнати българи за значимите им заслуги в региона на културата на гала на „ Дондуков “ 2. Държавният глава обаче не награди издателя-журналист Петьо Блъсков. В края на септември кабинетът го предложи за медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие поради заслуги в публицистиката.
С медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие бяха удостоени проф. Елена Кутева-Тъпкова, шеф на Държавния фолклорен отбор „ Филип Кутев “, кинорежисьорът, стихотворец и преводач Мая Вапцарова, националната певица и дългогодишна солистка на Фолклорен отбор „ Пирин “ Татяна Сърбинска.

С медал „ Св. Св. Кирил и Методий “- първа степен бяха наградени журналистът и странник Симеон Идакиев, Ваня Грашкина-Минчева, която е измежду създателите на Българската библиотечно-информационна асоциация и настоящ изпълнителен шеф на Националния център за информация и документи към министъра на образованието и науката, и хореографът и началник на фолклорен отбор „ Българе “ Христо Димитров.

Президентът Радев съобщи в словото си, че оценките са израз на признанието на обществото ни за изключителните заслуги на наградените за одобряването на българската нематериалност и за построяването на основополагащи полезности.

Държавният глава посочи, че те са приели гения,културата, духовното начало като основа за развиването на нацията и са възпитали в този дух своите многочислени възпитаници, почитатели и многохилядна аудитория. Румен Радев сподели още, че наградените създатели не престават със забележителна сила да утвърждават идеали във времена на технологии и веществен порив. Те ни дават морална мощ и вяра,че съзидателният разум и откривателският дух не могат да бъдат спрени от граници и от рецесии.

Президентът акцентира, че продължава да поддържа благородната им концепция в България да бъде построена зала, която да бъде съизмерима с техния гений, с българската просвета и нематериалност.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР