Президентът Румен Радев връчи орден Мадарски конник“ първа степен на

...
Президентът Румен Радев връчи орден Мадарски конник“ първа степен на
Коментари Харесай

Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Франция у нас Флоранс Робин

Президентът Румен Радев връчи медал „ Мадарски конник “ първа степен на посланика на Франция у нас Флоранс Робин за огромните ѝ заслуги за укрепването и развиването на българо-френските връзки. 

 

Посланик Робин приключва мандата си у нас.

 

Президентът напомни, че България и Франция отбелязваха 140 години от установяването на дипломатически връзки през 2019 година, годината в която дипломат Робин идва у нас, и посочи, че през днешния ден интензивното френско-българско партньорство, учредено на дълбоки исторически корени, на доверие, е резултат от поредните старания на генерации дипломати, политици, бизнесмени, архитекти, учени, учители, хора на изкуството и жители от двете страни. 

 

Румен Радев означи дейната и ползотворна активност на дипломат Робин по време на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на тази година. Посланик Робин способства доста за разяснение на проблемите сред България и Република Северна Македония и на българската позиция пред френските институции и специалисти, тя споделяше  и отстояваше намерено своите позиции във време, в което не всички наши европейски сътрудници и специалисти от Брюксел разбираха дълбочината на тези проблеми и не успяваха да вникнат в цялата трудност на пъзела на политическите връзки на Балканите и техните причинно-следствени връзки, сподели президентът Радев.

 

Благодарение и на напъните на дипломат Робин въпросът за правата на индивида, за отстояването на културно-историческото завещание, смисъла на историческата истина и обективност бяха издигнати от равнището на двустранните до равнището на европейските връзки и точно по тази причина успяхме да намерим най-накрая позволение и оттласкване на този проблем в вярната посока, сподели Радев.

 

Президентът означи още дейните политически и стопански връзки сред България и Франция. Той уточни, че през 2021 година двустранният търговски стокообмен надмина 2 милиарда евро и добави, че това е триумф, само че е надалеч под нашите благоприятни условия. Уверен съм, че тази основа, която имаме сега, ще ни разреши с доста по-бързи темпове освен да усилваме стокообмена, само че да забележим повече френски вложения в България, взаимни производства, взаимни развойни действия във високите технологии и промишлености на бъдещето, уточни Радев. Той посочи също и развиването на обичайно положителните връзки в образованието, науката и културата сред двете страни, както и от почналото след пандемията възобновяване на връзките ни в туризма. 

 

Нашите общи полезности са точно хубавичко основа, върху която градим нашия общ блян за една по-силна, по- обединена и просперираща Европа, сподели президентът Радев. Той благодари за безапелационната поддръжка на Франция за участието ни в НАТО и в Европейски Съюз, като изрази увереност, че тази поддръжка ще продължи също по този начин решително за участие на България в Шенген и добави, че това е от огромно значение освен за нашата страна и района, а и за сигурността и просперитета на Европа.

 

Не чаках, когато дойдох в София през септември 2019 година, че едвам след няколко месеца пандемията ще превземе света и ще наруши всичките ни връзки и връзки. Оттогава следва рецесия след рецесия, стартира война и това ни припомня най-малко едно нещо - че няма различен метод да се оправим с сложните провокации и времена, с изключение на дружно, със взаимност, в границите на нашето европейско и евроатлантическо семейство, сподели дипломат Флоранс Робин. В доста сфери България е демонстрирала отдаденост и ангажираност към европейския план и ви поисквам да продължавате с триумфа и напредъка по този път, сподели още дипломатът. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР