Президентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник“ - първа степен

...
Президентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник“ - първа степен
Коментари Харесай

Президентът отличи посланика на Ватикана у нас

Президентът Румен Радев връчи медал „ Мадарски конник “ - първа степен на апостолическия нунций в София негово високопреосвещенство монсеньор Анселмо Пекорари, съобщи БНР.

Посланикът на Светия трон в България получи висшето държавно отличие за изключително огромни заслуги за развиването на връзките сред България и Ватикана.

„ Вашата работа за развиване на връзките сред Светия трон и Република България бе наситена с осезаема интензивност и значими резултати. Негово Светейшество Папа Франциск посети България. Отбелязваме и вашата дейна благотворителна активност. Високо ценим и вашата активност за задълбочаване на контактите с представителите на Българската православна черква в лицето на Св. Синод ".

Монсеньор Пекорари, който над 40 години е в дипломатическата работа на Светия трон, е назначен за апостолически нунций в София от Папа Франциск през 2014 година

„ Наградата ще остане запечатана в сърцето ми. Наградата, която вие ми връчихте през днешния ден е съвсем като Оскар за цялостна кариера, защото с тази гала - толкоз значима, аз завършвам моята работа в апостолическата нунциатура. Смятам, че когато се върна тук, постоянно ще бъда приет… от всеки българин или във всяка част, където и да срещна в страната българин, той ще ме счита за собствен другар, с който може да върви дружно “, сподели монсеньор Анселмо Пекорари на церемонята.

Мисията му в България е първа за него православна страна.

Като посланик на Ватикана той е служил в апостолическата нунциатура в Либерия, в папските представителства в Испания, Ирландия и Словения, бил е представител на Ватикана в Руанда и Уругвай.

По време на неговия мандат като посланик у нас папа Франциск направи апостолическо пътешестване в България и Република Северна Македония през май 2019 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР