Президентът Румен Радев връчи Наградата за специален принос на проф.

...
Президентът Румен Радев връчи Наградата за специален принос на проф.
Коментари Харесай

Обявиха победителите в „Наградите на БАИТ” за 2022 г.


Президентът Румен Радев връчи Наградата за специфичен принос на проф. Мартин Вечев, „ Архитект ” на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT)
(снимка: БАИТ)

На публична гала нощес бяха отличени спечелилите в обособените категории от състезанието „ Наградите на БАИТ ” за 2022 година Президентът Румен Радев връчи Наградата за специфичен принос на проф. Мартин Вечев, „ Архитект ” на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), професор по компютърни науки във Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zürich).

Секторът на осведомителните и информационни технологии в България реализира голямо развиване и високи резултати, тъй като в „ програмния ” код на българина е заложен стремежът към новото, творчеството и нововъведенията, съобщи Румен Радев по време на награждаването на спечелилите в състезанието.

В приветствието си към всички отличени и номинирани президентът уточни, че във от ден на ден сфери на стопанската система и на публичния живот се внедряват български разработки от региона на информатиката, информационните и високите технологии.

Победителите

В категория Младежка премия победител е Тонислав Троев , студент в ШУ „ Епископ Константин Преславски ”. Младежът получи премията за плана си Платформа за автоматизирани проби. Софтуерната му разработка се състои от голям брой библиотеки, посредством които се усъвършенства цялостния развой на автоматизирано тестване на софтуерни артикули. Платформата към този момент е интегрирана в частни планове, които оперират в България и чужбина.

В категория Образователна премия след оспорвана конкуренция сред 21 плана журито отличи Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи с Интердисциплинарните си бакалавърски стратегии – „ Телемедицина ”, „ Софтуерно планиране в медицината ” и „ Комуникационни системи за организация на въздушния превоз ”.

Наградата в категория Журналистически принос получи Георги Караманев с „ Дигитални истории ”. Материалите и интервютата в уеб страницата му се отличават със мощни послания, имат практическа устременост, като навлизат в дълбочината на проблемите на ИКТ бранша.

Министерство на електронното ръководство е спечелилият в категория Публична администрация с плана „ Разширяване на обсега на средата за Междурегистров продан на справочна и удостоверителна информация, гарантиране работоспособността на същата, основаване и актуализиране на информации, адаптери, присъединение на нови регистри и надграждане на средата (RegiX) с нови функционалности ”. Внедрената система свързва регистри на разнообразни първоначални админи на данни и разрешава добиване на информация от тях в автоматизиран режим 24/7. Включва повече от 80 регистъра, като за 2022 година са осъществени над 70 милиона информации.

Победителите в състезанието „ Наградите на БАИТ ” за 2022 година
(снимка: БАИТ)

В категорията StartUp компания премията беше присъдена на Foodobox за приложението FoodObox, което свързва потребителите с 400 заведения, магазини и хранителни обекти, в които има останала неосъществена храна, с цел да бъде закупена от тях с отстъпка. За първите 8 месеца от съществуването си, с услугата са „ избавени ” над 3000 кг храна, което се равнява на спестени повече от 5 тона въглеродни излъчвания.

В Успешен български ИКТ продукт/услуга журито класира преди всичко Ем Уай Екс АД с „ Дигитални Двойници ” . Компанията основава прецизни, триизмерни модели на физически обекти, като употребява дронове, които са най-бърз и ефикасен метод за събиране на данни. Основните пазари на компанията  са Германия, Обединено кралство, Испания и Франция.

Наградата за ИКТ план в интерес на българската стопанска система бе извоювана от Про Плантс ЕООД за система ГРАС за автоматизация на оранжерия на база метеорологичните условия в действително време. Чрез внедряване на системата компанията трансформира цялостния си бизнес модел – пести време, електрическа енергия, понижава рисковете за растенията и усилва добивите.

По традиция, на спечелилите във всяка категория бяха връчени поименни плакети и грамоти от БАИТ, както и предметни награди, предоставени от сътрудниците на състезанието.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР