Президентът Румен Радев влезе в обяснителен режим след странното си

...
Президентът Румен Радев влезе в обяснителен режим след странното си
Коментари Харесай

Радев нападна Денков за несъгласуваната покана към Володимир Зеленски

Президентът Румен Радев влезе в пояснителен режим след странното си държание при визитата на Володимир Зеленски в София на 6 юли.

Радев разкритикува премиера Николай Денков за това, че не съгласувал авансово поканата до украинския държавен глава с него.

" Никога не съм отказвал да приема президент по негово гледище, само че когато министър председател реши да предложения президент, институционалният разговор изисква най-малко това да бъде в съгласие с мен преди тази покана. В тази обстановка най-лесното беше да не организирам такава среща, само че това не е добър сигнал за България, изключително към 300 000 българи в Украйна. Надявам се Министерският съвет да съблюдава обикновените правила на протокола ", разгласи той.

Срещата сред двамата на " Дондуков " 2 ще се запомни с разговора, при който Радев за първи път получи причини и отговори на обичайните си позиции против военната помощ за Украйна и за " дипломатическите старания " за преустановяване на войната.

, като го попита дали в случай че Путин нападне България, президентът би позволил съветската войска да си присвои територии на страната или би провел опозиция. Той разказа и невъзможността на интернационалните организации като Организация на обединените нации или на водачи като Реджеп Тайип Ердоган да поддържат резистентен дипломатически разговор с Русия, която отхвърля да се преценява с предложенията за неутрелано ходатайство за мир.

Хладното посрещане на Зеленски от страна на президентската администрация - изключително на фона на приемането му в страни като, Словакия и Турция в идващите дни - направи усещане както на, по този начин и на издания като.

" Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други страни. Въпросът е чии ползи пазят политици от Народното събрание и държавното управление ", беше обяснението на Радев след продължителното му безмълвие след визитата на Зеленски в България.

Изявлението му пристигна в деня, в който министър председателят Николай Денков и министърът на защитата Тодор Тагарев отпътуваха за Вилнюс на срещата на върха на НАТО - конгрес, на който Радев се надяваше да участва.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР