Президентът Румен Радев вече е пуснал за публикуване в „Държавен

...
Президентът Румен Радев вече е пуснал за публикуване в „Държавен
Коментари Харесай

Още утре! Президентът обнародва промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев към този момент е пуснал за издание в „ Държавен вестник “ измененията в Изборния кодекс, часове откакто Народното събрание ги одобри.

Извънредният брой на „ Държавен вестник “ ще излезе на Велика събота, 1 май, а законът към този момент е подписан от президента, съобщи „ 24 часа “.

Гласуването по измененията завърши час преди среднощ нощес, а депутати помолиха Радев да наложи несъгласие поради комплицирани при приемането текстове.

За да бъде публикуван изключителният брой, от президентството са се свързали с правосъдния министър в оставка Десислава Ахладова рано тази заран, с цел да изискат да постави държавния щемпел под указа на президента.

Народните представители взеха решение пропорционалната система на гласоподаване да отпадне до идващите постоянни парламентарни избори.

Ще гласуваме напълно машинно в огромните секции с над 300 гласоподаватели. Машинен избор ще има и в чужбина, където количественият аршин ще бъде същият - секцията да е разкрита с над 300 заявки или на последните избори в нея да са дали своят вот над 300 гласоподаватели.

Видеонаблюдение ще има при отчитането на гласовете и попълването на протоколите, напомня БНР.

Гласуване по пощата зад граница няма да има, няма да има и изборен регион " Чужбина ", защото не бе призната методиката, по която ще става самото райониране.

Съставът на Централната изборна комисия (ЦИК) се редуцира до 15 души, а ръководителят, заместник-председател и секретарят ще се оферират от политическите партии, само че целият състав на ЦИК ще се назначава с декрет на президента след извършени от него обществени съвещания и процедура, избрани от президента.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР