Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане Закона за изменение

...
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане Закона за изменение
Коментари Харесай

​Президентът наложи вето на разпоредби от Административнопроцесуалния кодекс​

Президентът Румен Радев върна за ново разискване Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (ЗИД АПК), като оспори 16 негови разпореждания. Държавният глава смята, че с тях уредбата се отдалечава от съществени конституционни начала и деформира обичайни правила и достижения на административното право. Ще се понижи интензитетът на отбраната на правата на жителите и юридическите лица по отношение на актове, издавани от позицията на власт и изискващи послушание. Тези разпореждания ще се отразят неподходящо на ролята на административното правораздаване да бъде бранител на елементарния човек против незаконосъобразните дейности и произвола на администрацията.

Държавният глава показва противоречие сразпоредбите по отношение на разпоредбите за подсъдността, закритите правосъдни съвещания, фрапантно увеличените такси в касационното произвеждане и премахването на касационната инстанция в редица специфични закони.

Президентът акцентира, че наличието на правото на отбрана неведнъж е тълкувано от Европейския съд за правата на индивида, който приема, че страната не би трябвало да слага правни и на практика спънки пред неговото практикуване. Като основават неразбираема родова подсъдност, усилват разноските за правораздаване с признатата локална подсъдност, плануват голословно фрапантно увеличение на таксите в касационното произвеждане и отстраняват касационната инстанция в специфични закони, оспорените разпореждания на ЗИД Административнопроцесуален кодекс слагат точно такива спънки.

Тези разпореждания ще понижат способността на административното правораздаване да бъде измежду главните фактори, които подсигуряват салдото и контрола сред управляващите в държавното ръководство и върховенството на закона. Така е заплашен правовият и либерален темперамент на актуалната страна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР