Президентът Румен Радев удостои Фондация Александър фон Хумболт с Почетен

...
Президентът Румен Радев удостои Фондация Александър фон Хумболт с Почетен
Коментари Харесай

Президентът почете 25-та годишнина на Хумболтовия съюз у нас

Президентът Румен Радев удостои Фондация " Александър декор Хумболт " с Почетен знак на Президента на Републиката на гала по случай 25 години от основаването на Хумболтовия съюз в България.

" В България работят и се развиват надарени, амбициозни и можещи учени, които имат своето място в европейския теоретичен хайлайф. Благодаря на всички одобрени български учени-стипендианти, които основават школи и екипи, с цел да развиват капацитета на младите учени и връзките сред България и Германия ", съобщи президентът Радев на церемонията, която се състоя в Археологическия музей в София.

Президентът означи, че фондация " Александър декор Хумболт " е една от най-престижните фондации, с дълга история и огромно въздействие върху международната просвета и акцентира, че през днешния ден българските стипендианти на Фондацията наближават близо 400 души. " Хилядите млади учени, подкрепени от фондацията, работят по целия свят и са в научния хайлайф на своите страни. За последните 50 години има 50 нобелови лауреати ", сподели Румен Радев.

Президентът добави, че стипендиите на Фондация " Александър декор Хумболт " от дълго време са се утвърдили като един от инструментите за поощряване на откриватели от целия свят да надграждат, да се усъвършенстват и да осъществят на процедура високите си научни резултати. Държавният глава благодари на управлението на Фондацията за помощта и опциите, които са предоставяли и не престават да дават на българските учени и акцентира голямата роля на одобрените откриватели, които предават своите познания, опит и мотивация на младите учени на България.

" Но има нещо даже по-важно от поддръжката за развиването на тези учени и научните проучвания и това е моделът, който те възприемат за ефикасни научни проучвания, за организация на научната работа и просперитета на цялото общество ", съобщи още в словото си президентът Румен Радев. В церемонията участваха посланикът на Федерална република Германия у нас Херберт Салбер, генералният секретар на фондация " Александър декор Хумболт " доктор Ено Ауфдерхайде, ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и доста учени, подкрепени от Фондацията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР