Президентът Румен Радев участва в тържаествата по случай 144 години

...
Президентът Румен Радев участва в тържаествата по случай 144 години
Коментари Харесай

Президентът на Шипка: От тук влезе българската свобода ВИДЕО

Президентът Румен Радев взе участие в тържаествата по случай 144 години от Шипченската епопея. Честванията се организират на връх " Свети Никола ".

Точно в 12.00 часа президентът одобри почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка. Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна черква отслужиха заупокойна молитва в памет на починалите български опълченци и съветски воини.



Държавният глава произнесе слово:

" Преди 144 години на този връх се взема решение изходът от Руско-турската освободителна война и ориста на България. Оттогава всяка година генерации наред – хиляди българи от разнообразни краища на родината изкачват Шипка, с цел да отдадат респект на тези, на които изискуем свободата си. Пета поредна година съм тук дружно с вас на това свято място, което сплотява народа ни и ни вдъхва мощ, достолепие и религия. Тук сме дружно в жегите през август и виелиците на 3 март. Шипка е всеизвестен героизъм на българските опълченци и на съветските войни, които дружно отстояха прохода – онази врата, през която влезе българската независимост. Шипка е знак на онази борба, която всеки българин води надълбоко в сърцето си – борбата сред страха и смелостта, сред малодушието и доблестта, сред егоизма и родолюбието. Битка, в която се взема решение персоналното и националното ни бъдеще. Вечна памет на героите и на нашите освободители. Да живее България! "

Той сервира венец на Паметника на Свободата и отдаде респект пред паметта на починалите герои за свободата на България.

От 16.20 часа президентът ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще се срещне с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище " Д. П. Сивков - 1870 ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР