Президентът Румен Радев участва в отбелязването на празника на светата

...
Президентът Румен Радев участва в отбелязването на празника на светата
Коментари Харесай

Румен Радев: Повече от хилядолетие Зографският манастир отстоява българската вяра

Президентът Румен Радев взе участие в отбелязването на празника на светата обител в Света гора дружно със стотици поклонници от България и района.

" Зографският манастир е един от най-светлите и значими духовни центрове за българския народ, освен поради съхранените скъпи ръкописи, икони и артефакти, а тъй като повече от хилядолетие отстоява българската религия, нематериалност, памет и език ", сподели Румен Радев в православният манастир " Св. Великомъченик Георги Зограф " в Света гора, съобщи прессекретариатът на президента.

Той напомни богатата история на Зографския манастир, в който през вековете следи са оставили Теодосий Търновски, патриарх Евтимий, Козма Зографски и доста други.

" Именно тук отец Паисий приключва святата за всеки българин " История Славянобългарска ", която разпали искрата на нашето Възраждане, с цел да се разгори в буйния огън на българското просвещение и битките ни за национално избавление, от които възкръсна България ", сподели Радев.

Президентът удостои игумена на манастира архимандрит Амвросий с медал " Стара планина " първа степен за неговите заслуги за подсилване на православното духовенство в Света гора и развиване на българо-гръцките връзки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР