Президентът Румен Радев участва в кръгла маса на тема Предстоящ

...
Президентът Румен Радев участва в кръгла маса на тема Предстоящ
Коментари Харесай

Радев: Новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие

Президентът Румен Радев взе участие в кръгла маса на тематика " Предстоящ избор на основен прокурор - критерии и публични упования ". В нея вземат участие и представители на неправителствения бранш - организации, имащи отношение към правосъдната система и съсловни професионални организации на адвокати.

По време на разискването Радев съобщи , че новият основен прокурор би трябвало да има високо публично доверие

" Проведох срещи през май с ръководители на органи от системата на правосъдната власт и министъра на правораздаването. Всички тези срещи бяха явен сигнал за огромната значителност на това идно събитие и нуждата то да стои във фокуса на публичното внимание “, съобщи президентът и уточни, че функционалностите на основния прокурор са значим фактор за ефикасна битка с престъпността и корупцията.

" Далеч съм от мисълта, че трансферирам своите пълномощия с диалозите за избор на нов основен прокурор. " Аз се повеждам само от правилото за разделяне на управляващите , само че и не подценявам своето обвързване на края на процеса да подпиша декрет. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да има нараснало публично внимание ", сподели още президентът.

Той акцентира, че съгласно него при избора на нов основен прокурор доста значим е критерият за самостоятелност и воля за налагане на законността.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР