Президентът Румен Радев трябваше да свика 48-то Народно събрание веднага.

...
Президентът Румен Радев трябваше да свика 48-то Народно събрание веднага.
Коментари Харесай

Нинова: Радев трябваше да свика парламента веднага. Това е загуба на време

Президентът Румен Радев трябваше да свика 48-то Народно заседание незабавно. Обяснението му, че дава време на партиите да договарят, не почива на никакви причини. Това е загуба на време, и то на скъпо време.

Това обяви лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред радио " Фокус " във вторник. Вчера стана ясно, че първото съвещание на новоизбрания парламент ще е на 19 октомври, т. е. Радев даде знак, че по никакъв начин не бърза. Преди дни той разгласи готовността си да даде повече време на партиите за диалози към съставянето вероятно на държавно управление. Предварителните поръчки от другите политически сили, които ще бъдат показани в това Народно заседание, обаче не подхранват упованията, че ще се стигне до кабинет.

" Президентът да свика Народното събрание незабавно. Веднага можем да приемем таван на цени на ток, газ, парно и вода. Идва отоплителният сезон, хората се тормозят от цените. Най-големият проблем е инфлацията и цените. Парламентът може за дни да успокои обстановката, в случай че бяхме свикани незабавно и приемем таван на цените. Веднага да приемем разбиране " енергийна беднотия “ и да определим обезщетенията, да дадем изясненост на компаниите и стопанската система – ще има ли обезщетения, да определим нарастването на приходите, да приемем бюджет. Тази една седмица, с която президентът отсрочва свикването на Народното събрание, е загуба на време, и то скъпо време, с което можехме да решим доста проблеми на българските жители и на българската стопанска система. Обяснението на президента, че дава време на партии, с цел да договарят, не почива на никакви причини ", твърди Нинова.

Тя се аргументира с думи на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че " договарянията ще стартират, когато стартира Народното събрание, и ще се водят там “.

" Няма по-ясно и по-видимо място, и транспарантно за водене на договаряния от Народното събрание. В момента никой не договаря, най-малко не публично. Виждате, че всички партии сме си декларирали позициите. Следователно това е загуба на време, в случай че не се дава време за някакви подмолни диалози, за напън върху депутати, върху партии, което също не е добра характерност на българския политически живот. Така че ние считаме, че трябваше още тази сряда да стартираме да работим стремително по належащи въпроси за българското общество ", добави лидерката на соцпартията.

Нинова удостовери добре известната партийна позиция, че Българска социалистическа партия няма да договаря с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане "   и няма да поддържа такова държавно управление. Партията е подготвена за диалози с Политическа партия, когато получи втори мандат, и с партията, на която президентът ще връчи третия отвън трите към този момент изброени нагоре политически сили.

Тя разкритикува Радев и във връзка забавената му позиция по отношение на замесването на името на България като начална точка на придвижването на камиона бомба, който избухна в събота на Кримския мост. Според нея и президент, и длъжностен министър председател е трябвало по-бързо да дадат отговори.

" Вчера  сутринта незабавно излязохме  с позиция държавното управление да разпореди на службите следствие и да даде доста явен и бърз отговор. В тази обстановка бързината е извънредно значима. Да даде бърз отговор и да пресече тези опити за интервенция на България, тъй като е доста рисково. За страдание, през вчерашния ден нямаше подобен безапелационен и бърз отговор, тъй че оставаме със същия зов: Много бързо и президентът, и служебният кабинет да даде отговор, и то изрично Хората се тормозят. Трябва да има явен и безапелационен отговор ", сподели Нинова.

Днес коментар пристигна от премиера Гълъб Донев, в който той разгласи, че " това са единствено медийни изявления. Официална офанзива от съветската страна няма " и отхвърли каквато и да е конкретика.

Нинова още веднъж повтори и че Българска социалистическа партия е изрично срещу пазаруване на самолети " Грипен ", откакто служебният министър на защитата Димитър Стоянов удостовери появили се медийни изявления, че е поискана оферта от шведската страна за пазаруване или наемане. По думите ѝ " това е неуместно решение ".

Нинова разяснява и тематиката за " вътрешнопартийната съпротива ". На пленума в събота имаше следващ конфликт откакто още веднъж Кирил Добрев и Калоян Паргов не бяха позволени да вземат участие и гласоподават в съвещанието. Според соцлидерката тези хора непрекъснато рушели имиджа на партията, която от избори на избори понижава електоралното си наличие, а на 2 октомври остава на пета позиция след парламентарно представитените партии.

" Преди пет години ние в Българска социалистическа партия скъсахме със зависимостите, скъсахме с клиентелата, с използването на Българска социалистическа партия за персонални цели, за кариеристични цели, подмолни сделки. Тези хора не се помириха с това. Те търсят реванш непрекъснато. Те и техните поддръжници отвън Българска социалистическа партия с всичките благоприятни условия – и финансови, и медийни, през всичките тези пет-шест години атакуват партията и това разрушава доверието в нея ", твърди Нинова за съперниците ѝ вътре в Българска социалистическа партия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР