Президентът Румен Радев търси институционален сблъсък, което е недопустимо. Това

...
Президентът Румен Радев търси институционален сблъсък, което е недопустимо. Това
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Румен Радев търси институционален сблъсък

Президентът Румен Радев търси институционален конфликт, което е неприемливо. Това сподели през днешния ден пред публицисти в Ловеч зам.-председателят на ГЕРБ и ръководител на парламентарната група на партията Цветан Цветанов във връзка вчерашното изявление на президента в „ Панорама “по Българска национална телевизия.

„Ние вършим всичко допустимо да бъдем водачи на Балканите и това нещо не го видях да бъде регистрирано от президента като най-високата представителна функционалност в страната. Може би го отдава повече на злоба от това, което прави Борисов, и това, че в действителност президентът не се усеща удобно и търси тенденциозен сблъсък“, сподели Цветанов.

Той съобщи, че президентът би трябвало да бъде съпричастен и всички политици в България да поддържат „централния нападател“ – премиера Бойко Борисов, тъй като по думите му се вижда какво е признанието към него и ролята му да легитимира доста по-добре страната в Европейския съюз и отвън него.

В Ловеч Цветанов откри научна конференция на тематика „100 години от Болшевишкия прелом в Русия и въздействието му в България“. Двудневният конгрес се провежда от Община Ловеч и политолозите Антон Тодоров и Тома Биков.

В дни като днешния ние търсим истината за историческите събития, тъй като нашите деца би трябвало да знаят истината, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

„ Когато приказваме за Болшевишкия прелом, няма метод да не кажем какво се случи, какви бяха следствията освен за България, а за Балканите, за Източна Европа. Последствията от болшевишките събития оставиха доста неприятна диря за бъдещето ни. Нека да напомним, че този режим и всичко това, което се случваше, имаше за цел да се води непрекъснато въоръжена битка. Нека си спомним за взривената черква в София „ Света Неделя “. Това беше методът, по който се градеше обликът на комунистическата партия “, акцентира Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ уточни, че комунизмът е отклонил страната ни от европейския й път. Той добави, че е доста мъчно да се изясни, че 28 години откакто към този момент ние консумираме демокрацията, нямаше ясната политическа воля за разкриването на досиетата и търсенето на истината. „ Едва в първия мандат на кабинета Борисов имаше политическата воля да можем фактически тези над един милион осведомителни единици да бъдат предадени на комисията и всички, които имат интерес да се срещат, да пишат своите публикации, а ние да обясняваме и демонстрираме и на децата и на младежите какво е било преди “, сподели още Цветанов при откриването на форума.

По думите му и през днешния ден би трябвало да си задаваме въпроса къде щеше да бъде България, в случай че не беше в Европейски Съюз, в НАТО, в случай че не бе тръгнала по европейския път. „ Виждаме какво е въздействието на Русия в Западните Балкани. Единственият метод да предпазим и Западните Балкани от сходно въздействие е като подчертаваме върху европейската вероятност пред тях по време на европредседателството “, разяснява Цветан Цветанов и добави, че във вчерашното изявление на президента не е чул нищо, което да сплотява и да дава акцент върху Западните Балкани.

Председателят на ПГ на ГЕРБ подсети за високата оценка от Европейската комисия, от Съединени американски щати, от останалите сътрудници за Договора за добросъседство с Македония. „ Днес сме тук с цел да си кажем истината за това, което се е случило, да го помним дълги години и да го предаваме на своите деца “, безапелационен бе Цветанов.
 4-1  3-1  2-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР