Президентът Румен Радев свика парламентарно представените партии на Дондуков 2

...
Президентът Румен Радев свика парламентарно представените партии на Дондуков 2
Коментари Харесай

Парламентарните партии на консултации при президента

Президентът Румен Радев свика парламентарно показаните партии на " Дондуков " 2 на съвещания за образуване на длъжностен кабинет.

" На процедура предизборната акция стартира. Неизбежно отиваме към следващите избори, само че с цел да насроча дата, според мой декрет, би трябвало първо да проведа съвещания и да се дефинира претендент за министър председател и по негово предложение да се назначи длъжностен кабинет, с цел да се проведат почтени и транспарантни избори. Не можем да бавим повече процеса, би трябвало да има изясненост във връзка с ръководството на страната ", съобщи Радев.

" Нашето изрично мнение е, че политическите партии не трябва да се бъркат и да дават препоръки и упътвания какъв да бъде служебният кабинет и кои да бъдат номинирани за министър председател и министри. Не бива по избран и мечтан дизайн да се дефинира кой да бъде длъжностен министър председател ", съобщи депутатът от ГЕРБ Росен Желязков на консултациите при президента.

„ Единственият коментар, който ще си позволим да създадем във връзка с този развой, е обвързван с главното обвързване на този длъжностен кабинет - почтени избори. И различен път сме казвали, че нямаме доверие в настоящия вътрешен министър. Имаме задоволително персонални усещания за това, че има проблем. Нашият апел към вас е да го вземете поради и да се потърси различен управителен състав на Министерство на вътрешните работи ”. Този апел насочи Николай Денков от „ Продължаваме Промяната – Демократична България ” към президента.

„ Стоянов сподели на предходните и локални, и парламентарни избори, че не е неутрален ”, добави Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

„ Смятам, че тази консултация значително е непотребна. Тя е част от една безсмислена корекция в Конституцията, призната с цел да ограничи властта на президента, тъй като президентът в този момент се споделя Румен Радев. Вие имате опция да избирате всред стеснен брой хора при посочването на длъжностен министър председател. Според нас сега няма подобаваща фигура ", разяснява водачът на „ Възраждане " Костадин Костадинов.

" Колкото по-скоро завърши работата на този парламент, толкоз по-малко рискове ще има за законодателството и финансовата непоклатимост. Дано служебният кабинет бъде формиран допустимо по-бързо. Парламент, в който няма несъмнено болшинство, което да носи отговорност във връзка с законодателство, бюджет и изпълнителна власт, е меко казано рисков. Създава се неприятно законодателство, на моменти - нездравословно и некачествено. Най-лесното е, когато никой не носи отговорност, да бъдем популисти ", съобщи пред президента Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Силно се ограничиха опциите Ви за избор на длъжностен министър председател. Нашето предложение е той да бъде най-равно отдалеченият от всички партии избор. Основната задача на бъдещото служебно държавно управление е да организира почтени и честни избори. За три години това ще бъде седмият предварителен избор, което не е обикновено. Според нас ще има още една задача – до 30-31 август би трябвало да бъде номиниран претендент за еврокомисар на България. Нека тези диалози бъдат на оптимално ясна обществена основа ”, сподели ръководителят на ПГ на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов.

" Бяхме срещу поправките в Конституцията. Тази консултация няма смисъл, президентът взема решения самичък. Домовата политика, заложена от ГЕРБ и Движение за права и свободи, е поради хората, гравитиращи към двете партии. Нашето мнение е, че президентът би трябвало да има по-голям избор, само че го няма, тъй че ще поносим последствията ", уточни Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Държавният глава задвижи конституционната процедура, откакто и трите проучвателни мандата бяха върнати неизпълнени. Така Радев стартира диалози за това кой от вероятните претенденти ще стане новият длъжностен министър.

Настоящият министър председател Димитър Главчев съобщи, че, в случай че постът му бъде препоръчан още веднъж, ще одобри. При предходните съвещания, преди назначението на Главчев - първият министър председател, определен съгласно новите правила в Конституцията, самият Главчев участваше в диалозите. Според президента наличието на претендент за длъжностен министър председател не е наложително.

Председателят на 50-ото Народно заседание Рая Назарян към този момент отхвърли поста с претекста, че не би трябвало министър председател да бъде ярка политическа фигура, припомня Народоосвободителна въстаническа армия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР