Президентът Румен Радев свика парламентарно представените партии на Дондуков 2.

...
Президентът Румен Радев свика парламентарно представените партии на Дондуков 2.
Коментари Харесай

Радев започна консултациите с партиите

Президентът Румен Радев свика парламентарно показаните партии на " Дондуков " 2. В заседателната зала на президентството към този момент са представителите на всички парламентарни групи.
 
" На процедура предизборната акция стартира. Неизбежно отиваме към следващите избори, само че с цел да насроча дата, според мой декрет, би трябвало първо да проведа съвещания и да се дефинира претендент за министър председател и по негово предложение да се назначи длъжностен кабинет, с цел да се проведат почтени и транспарантни избори. Не можем да бавим повече процеса, би трябвало да има изясненост във връзка с ръководството на страната ", съобщи Радев.
 
" Нашето изрично мнение е, че политическите партии не трябва да се бъркат и да дават препоръки и упътвания какъв да бъде служебният кабинет и кои да бъдат номинирани за министър председател и министри. Не бива по избран и мечтан дизайн да се дефинира кой да бъде длъжностен министър председател ", съобщи депутатът от ГЕРБ Росен Желязков на консултациите при президента.
 
 ГЕРБ на консултациите при Румен Радев ГЕРБ на консултациите при Румен Радев Източник: Скрийншот видео кадър
" Единственият коментар, който ще си позволим във връзка с този развой е обвързван с главното обвързване на този длъжностен кабинет - почтени избори. И различен път сме казвали, че нямаме доверие в настоящия вътрешен министър. Имаме задоволително персонални усещания за това, че има проблем. Нашият апел към вас е да го вземете поради и да се потърси различен управителен състав на Министерство на вътрешните работи ", обърна се Николай Денков от ПП-ДБ към Румен Радев.
 
Държавният глава задвижи конституционната процедура откакто и трите проучвателни мандата бяха върнати неизпълнени. Така Радев стартира диалози за това кой от вероятните претенденти ще стане новият длъжностен министър. Настоящият министър председател Димитър Главчев съобщи, че, в случай че постът му бъде препоръчан още веднъж, ще одобри.
 
При предходните съвещания, преди назначението на Димитър Главчев, който в действителност е първият министър председател определен съгласно новите правила в Конституцията, самият Главчев участваше в диалозите. Според президента наличието на претендент за длъжностен министър председател не е наложително.
 
Председателят на 50-ото Народно заседание Рая Назарян към този момент отхвърли поста с претекста, че не би трябвало министър председател да бъде ярка политическа фигура.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР