Президентът Румен Радев свика извънредно заседание на първите мъже в

...
Президентът Румен Радев свика извънредно заседание на първите мъже в
Коментари Харесай

Румен Радев говори извънредно за войната

Президентът Румен Радев свика изключително съвещание на първите мъже в страната поради войната в Украйна. След повече от 2 часа и половина диалози с военния и външния министър Стефан Янев и Теодора Генчовска, шефа на Народното събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев, както и с началника на защитата адм. Емил Ефтимов, президентът излезе с позиция за военния спор, почнал тази нощ с нашествието на Русия в Украйна и ударите, нанесени в огромните градове на страната, в това число в столицата Киев.

" Това е безусловно неприемливо, да летят стратегически бомбаридовачи, да се нанасят удари по суверенна страна. В Европа, в 21-и век! ", съобщи президентът.

" Към момента няма директна военна опасност за сигурността на България, само че има редица опасности. Като цяло средата за сигурност е тотално изменена. Оценяваме рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийната система и цялата система за доставки, касаещи цялото ни общество. Търсим всички вероятни разновидности по този начин, че да няма спиране в доставките на газ, нефт, храни и артикули от първа нужда. Работи се по всевъзможни различни трасета ", увери Радев.

В ход са дейности за отбрана на киберсигурността.

България няма да допусне и ще работи интензивно за отбраната си в границите на НАТО. Вече са в ход съвещания в съюзен формат в Алианса.

Изключително значима е ориста на нашите сънародници в Украйна. Над 4000 са поискали евакуация от там. Ще създадем всичко допустимо те да бъдат евакуирани.

Президентът се обърна към всички българи в Украйна и към украинските жители, искащи леговище у нас:

" Отворени сме. Ще създадем всичко допустимо да бъдат превозени безвредно и да им се окаже нужната помощ у нас ".

Той назова дейностите на Москва " жестоко предизвикателство пред европейската сигурност "

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР