Президентът Румен Радев стана поредната жертва на дийп фейк (deep

...
Президентът Румен Радев стана поредната жертва на дийп фейк (deep
Коментари Харесай

Радев е сезирал компетентните органи за дийп фейк клип, в който призовава да се инвестира в Лукойл

Президентът Румен Радев стана следващата жертва на дийп фалшив (deep fake) видео. В обществените мрежи се популяризира модифициран клип, който имитира ефирен репортаж. В него президентът приканва българските жители да влагат в " планове " на " Лукойл ".

От пресцентъра на Президентството осведомиха, че са сезирали способените институции.

Фалшивото видео е оповестено на 7 декември в страница с името " Uggd65 ". Самият подправен уебсайт е основан на 9 ноември тази година. Използван е запис на Nova от публично събитие, в което българският президент е взел присъединяване.

В началото на записа се чува по какъв начин публицист пита Радев дали се постанова привикване на Консултативния съвет за национална сигурност. По средата на въпроса обаче стартират манипулираните фрагменти и тон. Тогава привиден " кореспондент " моли президента да " опише за плана " Лукойл " и за какво е взел такова решение ".

" Отдавна обмислях реализацията на този план, тъй като доста от нашите жители постоянно търсят планове, в които да могат преференциално да влагат, с цел да получат спомагателен въздържан приход. Разбирам ги, тъй като това е в действителност значимо. Първо работиш за парите, а по-късно - парите работят за теб. Това е единственият метод да постигнете финансова самостоятелност и в бъдеще да не си губите времето в работа, а просто да се наслаждавате на живота и да получавате добър въздържан приход. Благодарение на вложенията всеки българин ще може да си разреши да пътува по света, да има хубава къща и кола и най-важното - да обезпечи заслужен стандарт на живот на околните си ", дава отговор Радев на " журналистическия въпрос ".

Във видеото българският държавен глава приканва и към експедитивност,тъй като " броят на местата е стеснен, а това е добра опция да спечелите спомагателен капитал ".

Видеото е доста ниско качество като монтаж и ясно се вижда разминаване сред думите, които се чуват, и това, което президентът очевидно изговаря.

Това не е първият път, когато български политик става обект на сходна имитация.

През октомври пресслужбата на Министерски съвет предизвести, че в обществените мрежи се популяризира подправен фалшифициран клип, употребяващ облика и гласа на премиера Николай Денков за лъжлива скица.

Видеото представляваше реплика на новинарски репортаж от Нова ТВ за брифинг на Денков, на който министър-председателят сякаш популяризира хипотетична " капиталова скица на Лукойл " и приканва феновете да се причислят с 400 лв.. За задачата - трябвало да оставят персоналните си данни в " формален " уеб страница.

И тогава клипът беше явна имитация, забележима още веднъж по разминаването сред придвижването на облика и " изричаните " думи - очевидно генерирани от записи на обществени изявления на Денков, компилирани от AI.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР