Президентът Румен Радев споделя позицията на Унгария за войната в

...
Президентът Румен Радев споделя позицията на Унгария за войната в
Коментари Харесай

Радев се припозна в позицията на Орбан за войната в Украйна и поиска диалог вместо оръжия

Президентът Румен Радев споделя позицията на Унгария за войната в Украйна, която се основава върху това, че спорът няма да бъде решен с изпращането на повече оръжия, а с " воля за разговор и дипломатически старания ". Това стана ясно след срещата на президента с унгарския президент Каталин Новак, която е на посещаване в София.

Радев съобщи, че двете страни споделят " обща паника за сигурност " поради спора и изрази безпокойствие от " ескалацията " на войната.

" Този спор от ден на ден се разраства като световен стопански конфликт и освен. Неговата ескалация води до застрашаване на сигурността на цяла Европа. Решението му няма да пристигна с повече оръжия, а с повече воля за разговор и дипломатически старания за деескалация на бойните дейности ", добави той.

Изказването на българския президент се приближава доста до позицията на Унгария и даже по-конкретно на реториката, която унгарският министър председател Виктор Орбан употребява по въпросите, свързани с войната. Наскоро последният сподели, че западните сили вместо да въоръжават Украйна, би трябвало да се стремят към " преустановяване на огъня и мирни договаряния ". Орбан даже счита, че с изпращането на оръжия в помощ на Киев съдружниците ѝ са станали " дейни участници в спора ".

През последните седмици след дълги полемики и договаряния, Leopard 2 за Украйна, с M1 Abrams, а по-рано и като реши да даде бойните машини Challenger 2 на въвлечената във война страна.

Унгарското държавно управление не изпраща военна помощ за Украйна, като се аргументира с това, че желае да избегне ескалация на войната. А самият Радев е един от най-големите критици на решението на българския парламент за даване на въоръжение на Киев.

След срещата си с Новак, българският президент благодари на Унгария за поддръжката и помощта им по отношение на българската общественост в страната. Той насочи похвалите си в подтекста на " растящата ненавист и гонене на българската общественост в друга прилежаща страна ". Радев засяга обтегнатите връзки със Скопие след побоя над секретаря на българския културен клуб " Цар Борис III " в Охрид Християн Пендиков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР