Президентът Румен Радев спеши днес депутатите като обяви свикване на

...
Президентът Румен Радев спеши днес депутатите като обяви свикване на
Коментари Харесай

Новият парламент. Председател, недовършена работа, бюджет и разбира се - кабинет

Президентът Румен Радев " спеши " през днешния ден депутатите като разгласи привикване на новото Народно заседание още тази сряда, а не както се очакваше в първата сряда след Великден. Само по себе си това не би трябвало да е изненада. По няколко аргументи: Радев към този момент даде поръчка, че римейк от 48-ото Народно събрание надали ще има и няма да бави процедурите, с цел да даде време на обединенията да договарят за жертван на провал кабинет. Непрекъснато търпи рецензии, че е вкопчен във властта, която се усилва с всеки назначен от него длъжностен кабинет. Парламентът в реалност би трябвало да одобри пакет от закони, със или без да има опция за постоянен кабинет и по този начин Радев го принуди да даде сигнал - да понижи 10-дневната си по устав Великденска почивка, с цел да се захване за работа.

Кои са неотложните задания и първите проби за вероятно бъдещо съгласие - до момента в който Радев организира консултациите с партиите и коалициите по съставянето на държавното управление и връчването на мандатите (ако се стигне до повече от първия)?

Първи тест: В сряда 49-ото Народно събрание ще би трябвало да дефинира своето управление. В 48-ото това продължи три дни - поради взаимно бламиране за председателския пост. В последна сметка определен бе доайенът на този парламент - Вежди Рашидов (ГЕРБ).

По неписано предписание ръководителят постоянно е от най-голямата парламентарна група - в тази ситуация тази на партията на Бойко Борисов, а останалите оферират заместници. Тогава обаче от " Продължаваме промяната " (ПП) взеха решение, че ще повдигнат своя номинация за поста - тази на някогашния ръководител Никола Минчев (свален в 47-ото Народно събрание от ГЕРБ, Движение за права и свободи, от доскорошния коалиционен сътрудник " ИТН " (ИТН) и " Възраждане " ), социалистите - Кристиан Вигенин, а Движението - Йордан Цонев. В хода на първата за предишния парламент рецесия, от редиците на " Демократична България " (ДБ) пристигна предлагането за ръководители на ротация. Но до решение все не се стигна. Така официално водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова направи предложение да се издигне Вежди Рашидов, което бе подкрепено от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Български напредък ", " Възраждане " се въздържа, а Политическа партия и Демократична България гласоподаваха с " срещу ". Изборът на Рашидов роди и първата ситуационна коалиция в 48-ото Народно събрание - " Коалицията " Вежди Рашидов ".

Ще се повтори ли епизодът с сложния избор на ръководител и в този момент? По информация на Клуб Z ГЕРБ ще издигне своя номинация, няма да прави реверанси към останалите сили, макар опитите на Борисов да наподобява като водач, протегнал не една, а две ръце за диалози за сформиране на кабинет. Като евентуално име се спряга това на юриста Росен Желязков, който бе заместител в предходния парламент, както и още веднъж на Рашидов. Вторият на процедура рядко водеше съвещания, оставяше това на заместниците си. От ръководителя обаче зависи разпределението на законопроектите и на заместниците, които ще водят в избраните моменти. Разределението на заместниците точно се оказа решаващо в предишния парламент за периодите за (не)приемането на механизма за следствие на основния прокурор.

Политическа партия и Демократична България, които се обрисува да са една парламентарна група в това Народно събрание, ще се събират занапред, с цел да вземат решение ще повдигнат ли своя номинация този път или не. Засега преобладавали настроенията такава кандидатура да не се издига, като по този метод се подчертае " дежавю " изборът на претендента на ГЕРБ - с гласовете на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия (а за какво не и на Има Такъв Народ, която в този парламент " замества " отпадналата " Български напредък " ), демонстрира изследване на Клуб Z. От обединяването обаче са безапелационни - няма да дадат своите 64 гласа за номинацията на партията на Борисов.

Засега от Българска социалистическа партия не споделят какво ще създадат, като упованието е още веднъж да подкрепят - с цел да проработи Народното събрание - какъвто бе аргументът на Нинова да предложи Рашидов. Предполага се, че в случай че повдигнат кандидатура, тя ще е на опитния парламентарист Вигенин.

Подкрепа за претендента на ГЕРБ се чака от Движението, а " Възраждане " по традиция не поддържа никого с изключение на себе си.

Втори тест: Бюджетът. За разлика от предходния път, този път служебното министерство на финансите ще внесе план. Държавата " я кара " на удължение на последния признат бюджет, или 1/12 от разноските. Финансовата министърка Росица Велкова към този момент стартира орязване на някои " преференции " като по-ниският Данък добавена стойност за избрани артикули и услуги, както и въвеждане на налог " свръхпечалба ".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разгласи " срещу " още по време на предизборната акция, а след вота сложи изискване: партията му ще гледа бюджет за годината единствено и само, в случай че има постоянно държавно управление, което да го извършва. Останалото, предвижда Борисов, ще е конкуренция по популизъм преди възможни шести предварителни избори.

От Политическа партия и Демократична България и преди, и в този момент упорстват да се гледа бюджет, като дават гаранции, че ще желаят той да е с 3 на 100 недостиг. Левицата също упорства за приемане на годишна финансова рамка. От " Възраждане " обявиха тези дни, че дефицитът би трябвало да надвиши 3 на 100, защото партията по този начин и по този начин е срещу еврото, а дефицитът е част от критериите за приемане.

Трети тест: Наказателно-процесуален кодекс и въобще - законите по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), еврозоната, Шенген. Миналият парламент остави много незавършена работа по ПВУ, включително промените в Наказателно-процесуален кодекс, препоръчани от два екипа на правосъдното министерство - на Надежда Йорданова и на наледника ѝ - служебният министър Крум Зарков. Това стана поради упорството на ГЕРБ и Движение за права и свободи, колебливостта на Българска социалистическа партия и услуживостта на " Възраждане " и посредством поредност от процедурни хватки. Така времето за механизма за дейно следствие на основния прокурор не стигна.

Във фризера бяха пратени и плановете за промяна в антикорупционната комисия.

А импровизирано и Наказателно-процесуален кодекс, и КПКОНПИ се свързват с доверието на колебаещите се за България в Шенген, откакто участието ни отново бе отсрочено.

Този път поръчката на Бойко Борисов е, че групировката му ще поддържа Наказателно-процесуален кодекс - във типа, в който е импортиран от правосъдния длъжностен министър Крум Зарков. Зарков внесе още веднъж и този план, и антикорупционния.

Висящи остават и законите: против домашното принуждение, провалени и благодарение на БСП заради  " джендърите ", които ѝ се привидяха в него; за прането на пари, противоречивият план за " Зелената карта " и други

Четвърти тест: Помощта за Украйна. Макар предишният парламент да бе пределно явен, че България ще изпраща и ще продължи да изпраща военна помощ за Украйна, Радев и кабинетът му оповестиха, че след еднократната помощ сме изчерпали ресурсите си и Киев няма да получи повече нищо от нас. Затова и има очакване новото Народно събрание да ревизира решението си, така че да задължи президентската власт да го извършва.

Пети тест: Изборният кодекс. Макар на непрекъснатите му промени и то постоянно в " 12 без 5 " да не се гледа с положително око и да е предвестител на нови избори, провеждането на последния избор - смесеното гласоподаване, десетките хиляди неточности, нашарените протоколи, разминаванията при сумирането, несъответстващото видеонаблюдение, елиминирането на машинния протокол и мн. други - доведоха до апели за следващ ремонт на изборните правила. Ескпертите са безапелационни, че макар хаоса резултатите са каквито са и няма разбърквания нито в парламентарните сили, нито в мандатите им. Очакването за този парламент е обединенията да проведат задълбочена полемика за това по какъв начин би трябвало да гласуваме - преди локалните избори тази есен, в които имаме да вършим няколко избора - за " огромен " кмет, за общински съвет, за кмет на кметство, за районни кметове. Дискусия да, само че промени в ИК едва ли - тъй като всеки глас на локалния избор може да се окаже решителен, т.е. не е в полза на така наречен Хартиена коалиция да пипа разпоредбите, които сама заложи в 48-то Народно събрание.

Шести тест: Военните разноски. Става въпрос за капиталовата стратегия на армията за милиарди левове, като в един от последните си дни 48-мият парламент отхвърли импортираната такава от служебния кабинет. Аргументът: няма да подписва " празен чек ". В проекта на Радевото Министерство на защитата липсваше приоритезиране, съпътстващи разноски, източници на средствата и мн. други Така Народно събрание върна програмата на МО, като му даде три месеца за преправка. 

Седми тест: Съставянето на постоянно държавно управление. Последен, само че не и по значимост. Ако кабинет не се сформира и този път или най-малко правителство не се вижда на хоризонта, че да заслужи отсрочване от страна на дъжавния глава и мандатоносителите - каквато алтернатива има в конституциията - то упованието е, че новите предварителни избори ще са през юли, т.е. новият парламент да бъде разхлабен през май. 

Засега се обрисува или кабинет на ГЕРБ, подсилен от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и вероятно Има Такъв Народ - поради отхвърли на ПП-ДБ. Или кабинет с трети мандат (който не е на " Възраждане " ), подсилен от същите обединения. Енигма се обрисува възможният втори мандат на ПП-ДБ, като не е ясно за какво Борисов би го подкрепил, както и подготвени ли са от новата коалиция да работят със ситуационни болшинства с всички останали, в случай че ще оферират държавно управление на малцинството.

Анализатори приказват и за всевъзможни форми на " експертни " държавни управления с къс небосвод. Лидерите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев досега неведнъж са отричали сходен жанр кабинети с настояването, че би трябвало да са политически. Същото счита и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Експертен кабинет не се отхвърля от Демократична България. " Възраждане " пък желае нови избори с концепцията, че ще усилва поддръжката си и за следващ път разгласи, че няма да поддържа различен с изключение на личен Министерски съвет. Движението дава поддръжка за ГЕРБ. Има Такъв Народ единствено споделя (засега), че ще работи за постоянен парламент и държавно управление - без да е ясно какво точно означава това.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР